Marineren

Bij marineren leggen we een product in een vloeistof om het product malser te maken of om er extra smaak aan te geven. Marineren wordt daarnaast ook gebruikt om een sterke smaak juist wat minder te maken, zoals bij zoetwatervissen en bij wild.

Toepassing

Marinades maken altijd onderdeel uit van een recept. Een standaardreceptuur voor marinade is er dan ook niet. Wel bestaat een marinade altijd uit een zure vloeistof (zoals wijn of citroensap), olie en smaakmakers (zoals mosterd, peperkorrels of kruidnagel). Per kilo vlees is ongeveer 300 ml. marinade nodig.

Houd voor marineren de volgende tijden aan:

Product Tijd
Rund, lams- en varkensvlees 4 - 24 uur
Wild 1 - 3 dagen
Kip/kalkoen 2 - 6 uur
Vis 1 - 2 uur
Zeevruchten 15 minuten - 1 uur
Groenten, paddenstoelen, kaas en tofu 30 minuten

Droog marineren

U kunt vlees of vis (graved lax) ook droog marineren. Smeer daarvoor het vlees in met een mengsel (scrub) van kruiden, specerijen, knoflook en mosterd. Laat het vlees circa 24 uur afgedekt in de koeling liggen. Laat het laagje vervolgens om het vlees zitten. Dat beschermt tegen directe hitte van oven of grill.

Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Kalfswang met rabarber

Kalfswang met rabarber

Gegrilde coquilles en scholfilet met basilicumcroûte

Gegrilde coquilles en scholfilet met basilicumcroûte

Geroosterd piepkuiken

Geroosterd piepkuiken