Pocheren

Pocheren is ‘koken’ in vocht van 80°C. Tijdens het pocheren wisselt de vloeistof smaak uit met het gerecht. Pocheren geeft zo een heerlijk pure smaak en heel veel sappigheid. Daarom is het vaak goed om niet gewoon in water te pocheren.

Ei pocheren

  1. Zet 2 pannen klaar. Breng in de eerste pan water, zout en een scheut azijn aan de kook. Vul de andere pan met warm water om de gepocheerde eieren warm te houden. In deze pan kan ook het zuur van de azijn uit het ei trekken.
  2. Zorg dat het water in de eerste pan heel zachtjes kookt. Het oppervlak mag nauwelijks bewegen.
  3. Breek een zeer vers ei in een kopje. Maak vervolgens met een lepel een draaikolk in de pan en laat het ei vanuit het kopje in het midden van de draaikolk glijden.
  4. Laat het ei 3 minuten pocheren. Haal het vervolgens uit de pan met een schuimspaan en leg het in de tweede pan met warm water.

Vlees pocheren

Door vlees op 80°C te verwarmen, wordt de buitenkant niet te gaar voordat de binnenkant goed is. Omdat de pure vleessmaak op deze manier goed intact blijft, is het belangrijk om alleen het allerbeste vlees te gebruiken.

Vis pocheren

De meeste vissoorten zijn ideaal om te pocheren. Terwijl het tere visvlees bij het koken gemakkelijk uit elkaar valt, blijft dit in stilstaand pocheervocht goed stevig. Bovendien blijft de smaak erg goed behouden. Vis pocheren kan zowel in zout water, als in bouillon. Voeg naar wens witte wijn of kruiden toe. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de vis.

Groenten en fruit pocheren

Groenten worden alleen gepocheerd als ze gevuld zijn met een rauwe farce (zoals bij fleur de courgette). Blancheer daarvoor eerst de groenten, vul ze en pocheer ze ten slotte langzaam.

Fruit wordt meestal eerst schoongemaakt en gepeld voordat het in warme, gezoete vloeistof wordt gepocheerd. Pocheren past prima bij perziken, nectarines, peren en appels.

Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Gegrilde asperges met gepocheerd ei en pappardelle

Gegrilde asperges met gepocheerd ei en pappardelle

Cilinder van aardappel met aardappel-espuma, langoustine en zwezerik

Cilinder van aardappel met aardappel-espuma, langoustine en zwezerik

Kalfswang

Kalfswang