Mosselen

Ze zijn er weer. En hoe! De nieuwe mosselen van dit jaar zijn kwalitatief heel goed én erg lekker. Neem alleen al het vleesgehalte van een kleine 30%. Maar er zijn meer redenen om mosselen op de menukaart te zetten. Wij helpen je op weg om zoveel mogelijk uit dit mooie seizoen te halen. Ontdek de verschillende soorten bij Sligro en wat deze mosselen zo bijzonder maakt. Maar ook hoe je ze bewaart, bereidt en ze extra onderscheidend presenteert. Alles om je gast een onvergetelijke beleving te bieden dit seizoen.

Klassieke mosselrecepten

Normandië

Bekijk recept

Recepten wereldmosselen

Indiase mosselen

Bekijk recept

Marokkaanse mosselen

Bekijk recept

Japanse mosselen

Bekijk recept

Mosselen anders bereiden/presenteren

Mosselen eglade

Mosselen églade

Het is een lokale specialiteit op het Franse eiland Oléron: églade. Van heinde en verre komen mosselliefhebbers af op deze culinaire traditie van lokale vissers. ‘Het is de rook van de dennennaalden die de mosselen een aparte smaak geeft’. Deze manier van mosselen bereiden is de ultieme vorm van outdoor cooking en shared dining.

Bekijk recept
Luxe broodje mosselen

Luxe broodje mosselen

Mosselen op een broodje is een extra kans om met mosselen aan de slag te gaan. Licht gepaneerd op een luxe broodje met de rode uit, koriander en garlic sriracha mayonaise (art. nr. 017645) geeft een Aziatische twist. Je kunt verse mosselen gebruiken, of mosselvlees uit de diepvries. Hierdoor heb je ook nog eens een gemakkelijk broodje.

Mosselsoep

Mosselsoep

Denk niet alleen aan hoofdgerechten, mosselen kan je ook prima gebruiken voor in soep. Je kunt mosselen heel toevoegen of alleen het vlees van de mosselen. Het vocht van gekookte mosselen kan je, na het zeven ervan, ook al basis gebruiken voor een mosselbouillon. Zo gebruik je alle smaken en gooi je niets weg.

Bekijk recept
Mosselen met een twist

Mosselen met een twist

Mosselen is misschien wel het ultieme shared dining gerecht. Samen uit een pan de mosselen pakken en dippen in diverse sausjes. Weinig ruimte op tafel? Je kunt de mossel en sausjes ook op een draaiplateau (art. nr. 026752) zetten. Zo voeg je een fun-element toe op tafel

Bodem-of hangcultuurmosselen?

Bodemcultuurmosselen

Bodemcultuurmosselen zijn de meest gangbare mosselen. Ze groeien op mosselbanken in de Oosterschelde. In het water van deze zeearm vinden ze alle voeding die ze nodig hebben, waardoor ze gezond opgroeien. Maar bodemcultuurmosselen vissen we ook in de Waddenzee. Deze gaan vervolgens naar de Oosterschelde. Het resultaat? Een Zeeuwse mossel die wereldberoemd is vanwege zijn smaak en structuur.

Hangcultuurmosselen

Mosselen met een hangcultuur leven niet op de bodem, maar hangen in netten in de stroming. Daar krijgen ze meer voeding dan hun soortgenoten op de bodem. Ze zijn dan ook eerder klaar voor consumptie. Bovendien hebben deze mosselen vaak een hoger vleesgewicht en een zachtere schelp. Het kweken is een kleinschalige activiteit met een zeer beperkte invloed op de omgeving. Daarom mag het met recht een duurzame kweekmethode genoemd worden. De mosselen zijn ook MSC-gecertificeerd. Houd er rekening mee dat hangcultuurmosselen beperkt verkrijgbaar zijn: in juni en juli.

Prins & Dingemanse

In het Zeeuwse Yerseke vind je Prins en Dingemanse, een van de grootste schaal- en schelpdierenproducenten in Europa. Dit bedrijf uit 1880 is Sligro’s huisleverancier van mosselen, oesters en schaaldieren. En is ook de uitvinder van het onder beschermende atmosfeer verpakken: schelpdieren blijven zeevers tot het moment van consumptie. De mosselen van Prins en Dingemanse zijn MSC-gecertificeerd.

Smit Vis

Wat de Zeeuwse mosselen van Smit Vis speciaal maakt? De maatvoering. Bodemcultuurmosselen van Smit Vis zijn er in sortering in de Horecamix. Deze sortering biedt de horeca een juiste mix - grootte van de schelp en vleespercentage - tegen een aantrekkelijke prijs. Daarnaast zijn de mosselen van Smit Vis MSC-gecertificeerd.

Mosselassortiment

Ontdek bij Sligro diverse mosselsorteringen en verpakkingseenheden. Onze mosselen zijn verkrijgbaar in waterdichte verpakkingen van 2 en 5 kilo, maar ook in jutezakken van 9,10 en 15 kilo:

Bodemcultuur
Stuks per kilo 2 kilo 5 kilo 9 kilo 10 kilo 15 kilo
P&D Goudmerk <45 X X X X
P&D Jumbo 45-55 X X X X
P&D Imperial 55-65 X X X X
P&D Super 65-75 X X X X
P&D Extra 75+ X X
P&D Select middel <60 X X X
P&D Select groot >60 X X X
P&D Zeeuws middel <60 X X X
P&D Zeeuws groot >60 X X X
Smit Vis horecamix 43-50 X X X
Hangcultuur
Gewicht 2 kilo 5 kilo 9 kilo 10 kilo 15 kilo
P&D Middel >60 X X
P&D Groot <60 X X

Verkooppakket

Speciaal voor de horeca heeft Smit Vis een uitgebreid POS-pakket samengesteld: met raamposters, spandoeken, beachflags en tafelkaarten. En ook jute mosselbalen. Vraag ernaar bij je visspecialist van Smit Vis.

Art. nr. Omschrijving Eenheid
206627 Smit Vis mosselen spandoek 200 x 50 cm
206643 Smit Vis mosselen spandoek 300 x 75 cm
206753 Smit Vis mosselen poster 70 x 100 cm
206703 Vis mosselen tafelkaartjes set 10 stuks
027388 Smit Vis mosselen jute zak bedrukt pak 2 stuks

Franse en Nieuw-Zeelandse mosselen

De Zeeuwse mosselen zijn een begrip, maar ook uit andere landen komen prima mosselen. Naast smaak is vooral het formaat anders dan onze Zeeuwse mossel.

Greenshell mosselen

De Nieuw-Zeelandse greenshell mussel met zijn heldergroene rand is wellicht de mooiste mossel ter wereld. Uitstekende mossel om mee te gratineren.

Bouchot mosselen

De bouchot mosselen zijn paalcultuurmosselen en deze worden gekweekt in Le Crotoy of Baie Mont St. Michel. De mosselen zijn kleiner dan de Zeeuwse maar zeer smaakvol.

Duitse wijn bij mosselen

Als witte-wijnland bij uitstek biedt Duitsland prachtige droge wijnen die perfect passen bij mosselen. Ga bijvoorbeeld voor een Riesling van goede basiskwaliteit met niet al te nadrukkelijke zuren, eentje uit gebieden als Rheinhessen of Pfalz. Ook een mooie combinatie met mosselen: een wat zachtere en ingetogener smakende Silvaner uit Franken – liefst uit een wijngaard met een mosselkalkbodem. Hetzelfde geldt voor de vrij soepele, maar levendige Weissburgunder. Dit is de Duitse versie van Pinot Blanc. Last but not least: probeer Grauburgunder, alias Pinot Gris, in een elegante stijl uit Baden of de Pfalz.

814551

Hofmann Grauer Burgunder Trocken
Fles 75 cl
Art. nr. 814551

814158

Hofmann Sauvignon Blanc
Fles 75 cl
Art. nr. 814158

799277

Schmitt-Sohne Spätlese
Fles 75 cl
Art. nr. 799277

797225

Rudolf May Silvaner
Fles 75 cl
Art. nr. 797225

868738

Dr. Pauly Bergweiler Riesling
Fles 75 cl
Art. nr. 868738

233250

Lergenmüller Weisser Burgunder
Fles 75 cl
Art. nr. 233250

813937

Riesling Trocken
Fles 75 cl
Art. nr. 813937

103405

Bassermann Jordan Riesling Trocken
Fles 75 cl
Art. nr. 103405

029376

Schloss Vollrads Riesling Trocken
Fles 75 cl
Art. nr. 29376

760998

Bassermann Jordan Blanc de Noir
Fles 75 cl
Art. nr. 760998

029347

Schloss Vollrads Riesling Feinherb Kabinett
Fles 75 cl
Art. nr. 29347

Bier met mosselen

Bier serveren bij mosselen? Bieren met een fris karakter, zoals witbieren, zijn meestal een goede keuze. Een citrussmaak combineert namelijk net als met vis ook vaak prima met mosselen. Al is India Pale Ale lastiger te combineren: dit bier is erg bitter en afhankelijk van de gebruikte hop te fruitig of te sterk. Bij een mosselgerecht met spek ga je voor een tripel of zelfs een bier met donkere mouten, zoals een amber. Bereid je mosselen in bier? Denk aan tripel, witbier en zelfs cider. En wanneer je een bier gebruikt om in te stoven of in een saus: dit bier smaakt vaak ook in een glas goed bij het gerecht.

380277

t Ij Ijwit Witbier
8 flesjes x 33 cl
Art. nr. 380277

825112

Gulpener Korenwolf Witbier
8 flesjes x 30 cl
Art. nr. 825112

567578

Jopenbier Adriaan Wit
8 flesjes x 33 cl
Art. nr. 567578

311003

Leffe Royale Whitbread
Fles 75 cl
Art. nr. 311003

837834

Leffe Royale IPA
Fles 75 cl
Art. nr. 837834

Meer met mosselen

Mosselgroenten

Art. nr. Omschrijving Eenheid
105499 Zeeuwse Mosselgroenten Zak 1 kilo
256538 Snij Mosselgroente Vlaams Zak 1 kilo
58794 Snij Mosselgroenten Zak 500 gram

Mosselkruiden

Art. nr. Omschrijving Eenheid
7552 Mosselkruiden Fijn Zak 1 kilo
22654 Verstegen Mix voor mosselen Potje 150 gram
333495 Sligro Spice Market Mosselkruiden fijn Blik 60 gram
937841 Verstegen Kruidenmix voor mosselen Pot 260 gram

Mosselvlees los

Art. nr. Omschrijving Eenheid
789921 Klaas Puul Gekookt Mosselvlees Zak 1 kilo
122917 Klaas Puul Gepaneerd Mosselvlees Zak 1 kilo
706567 PCS Mosselen Gebloemd Zak 1 kilo

Mosselen op azijn

Art. nr. Omschrijving Eenheid
506166 Zeeland's Roem Mosselen Catalaanse Saus Pot 37 cl
509907 Zeeland's Roem Mosselen in Azijn Pot 37 cl

Mosselbijgerecht

Art. nr. Omschrijving Eenheid
87756 Foodfinesse Mossel Gratin Tray 250 gram

Mosselpan

Een brede, lage en niet te dikke mosselpan is ideaal voor de bereiding. De schelpen hebben de ruimte om te openen en worden minder snel droog of taai. Sligro heeft 3 maten mosselpannen in het assortiment. De klassieke zwarte 24 cm, 18 cm maatvoering en de mini mosselpan.

448567

Mosselpan Zwart 24cm
Per stuk
Art. nr. 448567

875086

Mosselpan Groen 18cm
Per stuk
Art. nr. 875086

875094

Mosselpan Wit 18cm
Per stuk
Art. nr. 875094

875109

Mosselpan Blauw 18cm
Per stuk
Art. nr. 875109

989178

Mosselpan Basis 18cm
Per stuk
Art. nr. 989178

191995

Mini Mosselpan Groen 12cm
Per stuk
Art. nr. 191995

192001

Mini Mosselpan Blauw 12cm
Per stuk
Art. nr. 192001

192006

Mini Mosselpan Wit 12cm
Per stuk
Art. nr. 192006

Tips voor mosselen

  • Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Ze hebben een wat sterkere sluitspier, waardoor de schelp steviger gesloten is. Vertel dit ook je gasten. Zij zien deze mosselen vaak ten onrechte als “slechte mosselen”.


  • Serveer iets minder mosselen. Een kilo is echt overdreven bij een vleesgehalte van tegen de 30%. Je serveert immers ook geen biefstuk van 300 gram. Kies voor bijvoorbeeld 800 gram mosselen en verwen je gast met extra brood of frites. Goedkoper en een betere marge.


  • Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren. Prima om later te frituren of te bereiden in een salade.


  • Onze Nederlandse mosselen zijn voorzien van het MSC-keurmerk, wat een verantwoorde vangst garandeert. Gasten zijn gevoelig voor het verhaal achter het product. Laat ze daarvan meegenieten en je creëert gegarandeerd nieuwe ambassadeurs.


  • Mosselen zijn een seizoensproduct. Zorg dat je er vroeg in het seizoen bij bent. Mensen eten namelijk maar een paar keer per jaar mosselen. Zorg dat je één van die momenten pakt. Het verkooppakket van Smit Vis helpt je extra duidelijk communiceren dat je mosselen verkoopt.