Roken

Roken biedt de mogelijkheid meer te variëren in smaak. Roken met cederhout geeft bijvoorbeeld een heel andere smaak af aan je vlees of vis dan roken met kersenhout. Roken is dus een goede manier om vlees- en visgerechten een stuk spannender te maken.

Basisregels van het roken

Roken doe je bij een lage(re) temperatuur. Het past daardoor perfect binnen low and slow barbecueën, wat op dit moment een enorme trend is. Daarnaast gebruik je altijd speciaal voor het roken gefabriceerde houtsnippers. Deze zijn er in diverse soorten: eiken-, els-, kersen- en appel- en cederhout.

Elk hout een eigen smaak

Het is van belang om je hout te kennen, zo kun je het beste resultaat bereiken. Ga je bijvoorbeeld voor gerookte vis? Dan is het niet verstandig om voor eikenhouten snippers te kiezen. Die maken de vis (of licht vlees zoals kip) bitter. Een lichter hardhout - denk aan dat van fruitbomen - is juist heel geschikt. Wil je roken met zware rook? Kies dan voor eiken of Hickory. Dit is geschikt om grote stukken rund- of varkensvlees mee te roken.

Bonfire Rookchips Whiskey 360 gram

Bonfire Rookchips Whiskey 360 gram
Art. nr. 139472

Bonfire Rookchips Cognac 360 gram

Bonfire Rookchips Cognac 360 gram
Art. nr. 139176

Bonfire Rookchips Port 360 gram

Bonfire Rookchips Port 360 gram
Art. nr. 139427

Bonfire Rookchips BBQ

Bonfire Rookchips BBQ
Art. nr. 139192

Bonfire Rookchips Sherry

Bonfire Rookchips Sherry
Art. nr. 139508

Bonfire Rookchips Rode Wijn 360 gram

Bonfire Rookchips Rode Wijn 360 gram
Art. nr. 139396

Bonfire Rookgrits Wijn

Bonfire Rookgrits Wijn
Art. nr. 139532

Bonfire Rookchips Fino

Bonfire Rookchips Fino
Art. nr. 139260

Bonfire Rookchips Wijn 360 gram

Bonfire Rookchips Wijn 360 gram
Art. nr. 139516

Hoe rook je niet?

Maak je houtsnippers niet nat! Nat hout koelt je kolen namelijk af. Om rook te creëren moeten de kooltjes een temperatuur van ongeveer 300 graden Celcius bereiken. Wanneer je water gebruikt kan deze temperatuur niet worden bereikt.

Zo rook je wel!

Droge houtsnippers kun je op twee manieren in je barbecue gebruiken: in de smokerbox of in aluminiumfolie met gaatjes erin. Het hout zal langzaam gaan roken zonder te verbranden. Dit zorgt voor een witte, transparante rook. Dit wordt ook wel blauwe rook genoemd en geeft veel smaak af.

Bonfire BBQ smokerbox

Bonfire BBQ smokerbox
Art. nr. 774329

Roken met een plank

Roken kan ook met een speciale cederhouten rookplank. Plaats het gerecht er rechtstreeks op en de plank verspreidt de houtsmaak zodra het met warmte in aanraking komt. Ideaal voor de bereiding van vis en gevogelte. Bruikbaar op gas- en houtskoolbarbecues.

Bonfire Rookplank 400 x 195 x 11 mm

Bonfire Rookplank 400 x 195 x 11 mm
Art. nr. 76420

Bonfire Rookplank 300 x 150 x 11 mm, 2 stuks

Bonfire Rookplank 300 x 150 x 11 mm, 2 stuks
Art. nr. 76551

Het bewijs van goed roken

Als vlees low and slow is gerookt, kun je dat soms ook zien. In de eerste millimeters van het vlees ontstaat dan een roze ring. Deze zogenaamde rookring ontstaat door een chemische reactie tussen de rook en het vlees en is het ultieme bewijs dat vlees echt gerookt is. Helaas blijft deze chemische reactie ook weleens uit. Dit maakt voor de smaak niets uit, maar het is wel mooi als je een rookring vol trots kunt tonen aan je gasten. Is de rookring er wel? Wees er dan vooral heel trots op!

Vuurkruiden

Vuurkruiden op de barbecue zorgen voor een heerlijke smaak. De beste vuurkruiden op de barbecue zijn rozemarijn, tijm, marjolein of Italiaanse kruidenmix. Als je ze over de hete briketten in je houtskoolbarbecue strooit, zullen er verrukkelijke aroma's vrijkomen en in het vlees trekken.

Bonfire Barbecue vuurkruiden

Bonfire Barbecue vuurkruiden
Art. nr. 76394

Koud roken

Gerookte zalm zoals we die kennen wordt koud gerookt. Koud roken gebeurt bij een temperatuur onder de 25°C. Dat doe je dus niet in een smokerbox op kooltjes, maar met een cold smoke generator. Deze koude rookgenerator is ontwikkeld om rook te genereren tot maximaal 10 uur. Dit geeft niet alleen een fantastische smaak maar zorgt ook voor een langere houdbaarheid indien uitgevoerd in combinatie met droog zouten.

Bonfire cold smoke generator

Bonfire cold smoke generator
Art. nr. 971997

Bonfire rookmot Andalusië

Bonfire rookmot Andalusië
Art. nr. 972079