Evolutie in speciaalbier

Jaap Loef

Jaap Loef - Dit voorjaar staat er weer aardig wat moois te gebeuren op het gebied van bier. Zo kijk ik erg uit naar de lancering van enkele nieuwe speciaalbieren. Stuk voor stuk bijzonder, én binnenkort allemaal beschikbaar voor de Nederlandse liefhebbers van speciaalbieren.

Neem de limited edition die de Belgische Brouwerij De Brabandere eind februari in Nederland introduceert: 1894. De naam verwijst naar de 120-jarige geschiedenis van de brouwerij uit Bavikhove, die grote bekendheid verwierf onder de naam Bavik. 1894 is een speciaalbier dat 2 jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt. De Brabandere noemt het bier een meesterwerk, ikzelf noem het een ware smaakexplosie. Neem van mij aan: uw smaakpapillen worden door het drinken van dit bier tot het uiterste getest. Heerlijk!

Succesnummer

In april wordt het Antwerpse succesnummer Seef gelanceerd. Een origineel Antwerps Troebel-blond bier, gebrouwen met boekweit, haver, tarwe en gerst. Vele tientallen jaren was het volledig uit het bierlandschap verdwenen, maar dankzij de jonge brouwer Johan van Dyck, die het eeuwenoude recept wist te achterhalen, is het weer helemaal terug. De voormalig topmanager van Duvel Moortgat voltooide zijn zoektocht en het resultaat is binnenkort te proeven!

Aanrader

Het derde bier waar ik me erg op verheug, is La Chimay Dorée. Het is een echt rafterbier, dat voorheen alleen door de monniken, medewerkers en gasten van de Abdij van Scourmont gedronken werd. Binnenkort is het verfrissende, kruidige hoparoma ook voor ons beschikbaar! Verpakt in de welbekende 33-centiliterflesjes, verpakt per 8 en eveneens een absolute aanrader.

Evolutie

Met zo veel moois in het vooruitzicht is 2014 voor mij nu al een gedenkwaardig jaar. Het is prachtig om te zien hoe het assortiment mooie bieren steeds maar verder evolueert. Mij kost het in ieder geval geen enkele moeite om me aan te passen…

Terug naar Columns