Geef ons heden ons dagelijk brood

Anthony de Rooij

Anthony de Rooij - Wie kent het niet, brood. Een product dat al eeuwenlang uitblinkt in eenvoud en authentieke smaak. Brood is momenteel bezig aan een prachtige revival. En dat is wat mij betreft geen toeval. Want er gaat maar weinig boven een heerlijk, knapperig, authentiek en ambachtelijk brood.

Recentelijk bezocht ik de Sirha in Lyon, een toonaangevende beurs in het culinaire epicentrum van Frankrijk. In het oude Lyon hebben we die avond werkelijk héérlijk zitten eten in een van de ‘Bouchon Lyonnais’, een restaurant waar ze authentiek Franse gerechten serveren. Vooraf kregen we stokbrood. Waanzinnig lekker! Knapperig, lekker stevig en met een opengebakken, krokante korst. Samen met een glas Côte du Rhône, zo’n heerlijk droog Frans worstje en een St. Marcellin-kaas was dat geweldig genieten.

Kwaliteit en smaak

Brood is een perfect ingrediënt voor iedere maaltijd. Bij het ontbijt, tijdens de brunch of lunch én als voorgerecht bij het diner. In feite is brood ook een gerecht op zich. Ik zou horecaondernemers die graag met brood werken, wel adviseren te investeren in kwaliteit. Of beter gezegd: in authentieke smaakbeleving. Desembrood, vloergebakken brood, speltbrood, roggebrood of een authentieke baguette, er is inspiratie genoeg. Als u er voor zorgt dat u uw gasten smaak en kwaliteit biedt, dan is de kans groot dat zij daar de volgende keer graag voor terugkomen.

Intens genieten

Natuurlijk speelde er in Lyon nog een factor mee: de perfecte sfeer van een prachtige Franse stad. Gelukkig werd mijn enthousiasme een week later in Nederland bevestigd. Op een doodgewone zaterdag besloten we met wat vrienden buiten de deur te ontbijten. We belandden in een lunchroom in hartje Amsterdam. Daar kregen we 3 soorten heerlijk brood, waar we intens van hebben zitten genieten. Wat kan een eeuwenoud en eenvoudig product toch schitterend en lekker zijn! Geef ons heden ons dagelijks brood – voor mij is er geen twijfel mogelijk. Amen.

Terug naar Columns