Het ware genieten

Jaap Loef

Jaap Loef - Trappistenbier is bezig aan een sterke opmars. Vroeger waren er slechts 7 Trappistenbrouwerijen over de hele wereld, 6 in België en één in Nederland. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer Trappistenbrouwerijen in landen als Oostenrijk, Amerika en Italië. Wordt het fenomeen ‘Trappist’ niet te commercieel, wordt mij daarom vaak gevraagd. Daarover kan ik heel kort zijn: nee. Hoe meer mensen genieten van Trappistenbier, des te beter.

Een abt vertelde me ooit: ‘Wij brouwen alleen datgene waar onze markt om vraagt’. En die markt bestaat bij Trappistenbier uit bijna alleen maar echte liefhebbers. Genieters, die hun bier met liefde uitschenken en rustig de tijd nemen om te ruiken, te proeven, te drinken en te genieten. Zolang Trappistenbier gebrouwen wordt voor de echte ‘genieters’, is dat een goede zaak.

Trappist is beleven

Het drinken van Trappistenbier is dan ook heel anders dan het drinken van pils. Ik zeg wel eens: pils is om je dorst te lessen, speciaalbier om van te genieten. Het smaakpalet, de grondstoffen, het brouwproces, de hele traditie – het is allemaal anders. Wat niet wil zeggen dat er iets mis is met een pilsje, integendeel. Ik drink ze zelf regelmatig en met veel genoegen. Maar Trappistenbier is echt beléven.

Bezoek een brouwerij

Wilt u de echte bierbeleving ontdekken, bezoek dan eens een Trappistenbrouwerij. Bijvoorbeeld La Trappe in Berkel-Enschot, of een van de Trappistenbrouwerijen in België. Na 2 dagen in België ben ik een heel ander mens kan ik u verzekeren. Het bezoeken van een Trappistenbrouwerij werkt erg rustgevend. Dan pas ervaar je het gevoel waarmee je het beste van een Trappist kunt genieten. Een gevoel dat je telkens weer beleeft, zodra je met een trappist even afstand neemt van het jachtige doordeweekse leven.

Hoe meer, hoe beter

Het ontstaan van meer Trappistenbrouwerijen maakt het voor meer mensen mogelijk om kennis te maken met de ware bierbeleving. Natuurlijk, er is een commercieel belang. Abdijen moeten een minimale afzet realiseren om in hun levensonderhoud te voorzien. Wat overblijft is voor het goede doel. Op de gevel van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot staat het mooi beschreven: ‘Dan zyn zy waarlyk monniken, als zy van den arbeid hunner handen leven’. Maar uiteindelijk wordt een Trappist gebrouwen om van te genieten. En hoe meer er genoten wordt, des te beter.

Terug naar Columns