Kaas en wijn, een onweerstaanbaar duo

Anthony de Rooij

Anthony de Rooij - In deze tijd van het jaar dwalen mijn gedachten af en toe af. Ik denk dan wel eens terug aan de jaren waarin ik samenwerkte met een Franse collega. Een geweldige inkoper en een échte Fransman, die verzot was op kaas en wijn. Die liefde heeft hij op mij over weten te brengen. Wijn en kaas, 2 prachtige producten met evenveel verschillen als overeenkomsten. Beide producten zijn al eeuwen aan elkaar verbonden en zullen dat ook voor altijd blijven.

Het prachtige aan kaas en wijn vind ik dat ze allebei gemaakt zijn van heel eenvoudige basisingrediënten. Kaas is gemaakt van melk, wijn van druiven. Los van factoren als bodemgesteldheid, klimaat, soort enzovoorts, zijn ze op die manier uniek door hun eenvoud. En het mooie is dat bij iedere wijn een heerlijke kaas te vinden is en vice versa. Ze zijn voor elkaar gemaakt.

Eigen karakter en smaak

Al duizenden jaren lang wordt er kaas en wijn gemaakt door ontelbare volkeren , verspreid over de hele wereld. In bergen en dalen, in warme en koude landen, van yakmelk in Tibet tot kamelenmelk in de Sahara en van glooiende wijnranken in de Bourgogne tot uitgestrekte akkers in Australië. Allemaal kazen en wijnen met hun eigen karakter en smaak.

Zielsverwanten

Dat ze een vergelijkbare oorsprong hebben (een prachtig, maar eenvoudig basisingrediënt), maakt dat wijn en kaas zielsverwanten zijn. Met mijn Franse vriend ben ik talloze keren in een Frans restaurant beland, waar ik heb zitten smúllen van heerlijke bergkaasjes met een traditionele wijn. Of van een traditionele, op berkenhout gerijpte Vacherin Mont d’Or, waar de Fransen het liefst een heerlijke droge wijn in laten trekken…

Iedere keer anders

Dankzij die bezoeken raakte ik in de ban van deze 2 geweldige smaakmakers. Het idee dat ik nog ontelbare combinaties kan proberen, werkt ronduit betoverend. Zodra er weer zo’n moment aanbreekt, neemt dat gevoel bezit van me. Het verlangen naar wijn en kaas, 2 oeroude producten, maar dan weer anders dan de vorige keer. Weten wat er komen gaat en tóch verrast worden, dat is iedere keer weer onweerstaanbaar.

Terug naar Columns