Kerstmenu voor de vitrine

Albert Tielemans klein

Albert Tielemans - Mijn vrouw wordt er ieder jaar weer zenuwachtig van. ‘Albert, moet je niet eens gaan bestellen?’, vraagt ze als de kerstdagen ook maar enigszins in aantocht zijn. Voor mij werkt het zo niet. Mijn kerstmenu bedenk ik niet thuis op de bank. Dat doe ik in de winkel, voor de goedgevulde vitrines en in aanwezigheid van specialisten. Daar ontstaan vaak de beste gerechten. Probeert u het dit jaar ook eens!

Soms ga ik vlak voor kerst naar de supermarkt. Niet om iets te kopen, maar gewoon om te kijken. Naar mensen die in gestreste toestand hun lijstjes afwerken en ontdekken dat de kalkoenfilet op is of de cranberry's uitverkocht zijn. Dan slaat de paniek toe en moeten ze hun zorgvuldig uitgedachte scenario alsnog loslaten…

Blanco op pad

Ik draai het liever om. Als ik een feestmenu samenstel, ga ik blanco naar de groothandel en laat me ter plekke inspireren. Wat voor moois is er verkrijgbaar? Welke seizoensproducten zijn er? Wat ligt er allemaal in de vitrines en wat kunnen de specialisten erover vertellen? Inkopen doen wordt daardoor ineens heel leuk en ontspannen. En bovendien: ook het koken wordt een stuk leuker.

Laat u inspireren

Ik zou het alle restaurateurs, professionele koks en fanatieke amateurkoks aanraden. Ga blanco naar de groothandel en bepaal ter plekke de hoofdingrediënten voor uw kerstmenu. Beslis vervolgens niet direct, maar neem uw inspiratie mee naar huis en vraag u af of u er mooie recepten bij kunt bedenken. Hebt u het rond? Dan is een tweede bezoek aan de groothandel nuttig om bijpassende wijnen te kiezen.

Vraag het de specialist

Normaal houd ik niet zo van zelfpromotie, maar we zouden u graag bij Sligro verwelkomen. Zonder ons op de borst te kloppen durf ik te stellen dat onze specialisten, de bakkers, slagers, poeliers, visboeren, kaasspecialisten en wijnkenners over zó veel productkennis en inspiratie beschikken, dat zij u gegarandeerd verder helpen. Met tips, advies, productinformatie of verrassende receptideeën. Met andere woorden: bedenk uw kerstmenu dit jaar eens niet op kantoor, maar voor de vitrine!

Tip: Natuurlijk hoeft u niet helemaal onvoorbereid op pad te gaan. Thuis kunt u alvast nadenken over het aantal gasten dat u gaat verwelkomen, over de aanwezigheid van voldoende servies, bestek en tafellinnen en over hoeveel budget u aan het kerstdiner wilt besteden. Door dat nú al te doen, voorkomt u stress op het moment suprême.

Terug naar Columns