Kerststress? Nergens voor nodig

Albert Tielemans klein

Albert Tielemans - De periode rond de feestdagen is een gezellige, maar voor veel mensen ook een spannende tijd. Ieder jaar weer zie ik mensen met verhitte koppen door supermarkten rennen, op zoek naar de laatste ingrediënten, een extra set wijnglazen of een tafellaken zónder gaatjes. Kerststress noem ik dat. Zelf heb ik er geen last van. Voor mij beginnen de feestdagen namelijk nu al, met een goede voorbereiding.

Een kerstdiner (of ieder andere feestdiner, zo u wilt) bestaat wat mij betreft uit 2 elementen: het diner aan de ene kant en alles eromheen, de ‘hardware’ aan de andere. Heeft u wel genoeg servies? Voldoende amuselepels en wijnglazen? Decoratieve kerststerren, sfeerlichten en kerstballen? Allemaal voorbereidingen waarmee u vandaag al kunt beginnen. Zo voorkomt u dat u daags voor kerst nog op pad moet.

Smetteloos wit

Wat de fanatieke amateur in het klein doet, geldt voor u als horecaondernemer of professionele kok in het groot. Dat ene tafellaken met een gaatje erin mag dan wel als reserve onderaan de stapel liggen, maar wat als u het in de (hopelijk) drukke decembermaand ineens nodig heeft. Gaat u dan overstag? Ik hoop van niet. Verblijd uw gasten liever met een smetteloos en maagdelijk wit exemplaar, dat u nú al kunt aanschaffen. Zo geldt het voor meerdere zaken. Die onberispelijk gedekte tafel, glinsterende wijnglazen en chiploze koffiekopjes maken van uw feestelijk diner pas echt een topdiner!

Voorbereiding: 80%

Ook voor het daadwerkelijke diner geldt, regeren is vooruitzien. Wie het goed aanpakt kan 80% van alle handelingen al voorbereiden. Stel een slim menu samen, zodat u op de avond zelf meer tijd over heeft voor uw gasten. Zorg dat uw carpaccio gesneden en afgedekt klaarstaat voor het uitserveren, de soep alleen nog maar verhit hoeft te worden en de geblancheerde groentes klaar liggen voor het afstoven. Zet daarnaast de chocolademousse met pannacotta en kersen alvast in de koeling (klaar voor een laatste bolletje ijs) en klaar is Kees.

Geen stress

Stress voorkomen, daar gaat het om. Zeker met de feestdagen. Sterker nog, het plezier van koken met kerst begint al in de weken ervoor. Mijn credo is dat een goede voorbereiding zorgt dat ‘moeten koken’ volkomen vanzelf verandert in ‘mógen koken’. En dat proef je.

Terug naar Columns