Kwaliteit overwint altijd

Ron Koks

Ron Koks - Er is in de voorbije weken veel ophef geweest naar aanleiding van enkele voedselschandalen. Denk aan paardenvlees in rundvlees, aan ‘getumbelde’ kip en aan vis met ongedefinieerd water erin. Helaas zijn het geen nieuwe ontwikkelingen. Als liefhebber van kwalitatief goed en lekker eten blijf ik dit verontrustend vinden. Ondernemers die wél kwaliteit leveren, dienen beloond te worden. Eerlijke handel hebben we voor een groot deel zelf in de hand.

Mijn vader zei me vroeger regelmatig: ‘Goedkoop is duurkoop!’ En hij heeft daar gelijk in. De markt verlangt vandaag de dag dat alles steeds goedkoper moet, maar ergens ligt er een grens. Producten als vis, kip, varken enzovoorts hebben nu eenmaal een bepaalde, minimale kostprijs en die vind je altijd terug in de eindprijs.

Eerlijk duurt het langst

Wat mij betreft duurt eerlijkheid het langst. Met mijn leveranciers heb ik open contact over de kwaliteit van hun producten. Dat wil niet zeggen dat ze alleen maar producten van de allerhoogste kwaliteit moeten aanbieden, maar ze geven mij wél de keuze. Ik weet wat ik inkoop en tegen welke prijs. Goedkoop wordt duurkoop zodra we daar niet meer open over zijn. Bijvoorbeeld als een stukje vlees of vis in de pan een flinke hoeveelheid water verliest.

Kies voor kwaliteit

Ik zou horecaondernemers te allen tijde adviseren een open contact met hun leveranciers aan te gaan én voor kwaliteit te kiezen. Want kwaliteitsproducten leveren uiteindelijk altijd het meeste rendement op. Er is minder rauw gewicht nodig voor het zelfde bereide gewicht en u krijgt in uw horecagelegenheid maar één kans om een eerste indruk op uw gasten te maken. Zorg dus dat dat een goede is!

Als liefhebber zou ik in die context veel liever een mooi stukje vis van 80 gram krijgen, dan 100 gram van een minder product. Voor een écht lekker gerecht kom ik namelijk graag een tweede keer terug, en wie weet nog wel vaker. Want kwaliteit overwint. Altijd.

Terug naar Columns