Let op de kosten

Albert Tielemans klein

Albert Tielemans - Met de start van het nieuwe jaar staan de tellers weer op nul. Ook u als ondernemer begint waarschijnlijk met een schone lei aan 2014. Voor mij was dat altijd een mooi moment om weer eens kritisch naar de kosten te kijken. Oftewel, hoe kan het dit jaar beter, slimmer, sneller, nóg lekkerder maar ook goedkoper dan vorig jaar? Er zijn genoeg mogelijkheden!

Een van de tips die ik u kan geven is er een die ik zelf ook graag ter harte neem: kook met de seizoenen mee! Vlees, vis, groenten, enzovoorts: de prijs is altijd gebonden aan de beschikbaarheid. En die kan nogal eens verschillen! Door daar rekening mee te houden, kunt u veel geld besparen.

Spitskool en bosui

Een goed voorbeeld is spitskool of Chinese kool. De kostprijs ervan is veel lager dan van bijvoorbeeld broccoli, terwijl je met spitskool ontzettend lekkere (bij)gerechten kunt bereiden. Hetzelfde geldt voor allerlei andere producten. Bijvoorbeeld aardappelsoep, knolselderijkoekjes, heerlijke aardappelgratin met prei en/of bosui, ouderwets lekkere zelfgemaakte bouillon, enzovoorts.

Tafellaken of loper?

Ook is er veel te winnen op het gebied van non-food. De tafellakens bijvoorbeeld. Gebruikt u volledige tafellakens of kiest u voor lopers? Het scheelt u aanzienlijk in uw (was)kosten, terwijl het de sfeer aan tafel niet of nauwelijks beïnvloedt.

Kijk en vergelijk!

Tot slot: kijk en vergelijk! Ga naar uw groothandel en kijk wat voor producten er allemaal te koop zijn. Een voorbeeld: iedere horecaondernemer kent de papierrollen in de keuken, waar de koks hun handen mee drogen en hun werkbladen mee schoonwegen. Laten we eens stellen dat er één rol papier per dag wordt verbruikt. Als u voor het Sligro-huismerk Propia kiest in plaats van een A-merk, bespaart u in dat geval een kleine 4.000 euro per jaar!

Goed voornemen

Natuurlijk bent u bij Sligro van harte welkom om te ontdekken hoe u úw kosten kunt drukken. Maar ongeacht uw leverancier gaat het er vooral om dat er legio mogelijkheden zijn om een mooie, verantwoorde start van 2014 te maken. Dat is toch een uitstekend goed voornemen voor 2014?

Terug naar Columns