Oesters: blijf bij de basis

Ron Koks

Ron Koks - Het begint in Nederland een hype te worden: oesters. Een heerlijk product, waar terecht steeds meer aandacht voor komt. De toenemende populariteit gaat gepaard met de meest uiteenlopende toedichting van smaakbeleving, wel of niet gefundeerd. Een mooie aanleiding voor u, om als horecaondernemer uw klanten het verhaal te vertellen.

Weet u wat ik vaak hoor? Uitspraken over oesters met een vleugje nootmuskaat, een spoortje extra zout of oesters die een nasmaak van zeewier hebben. Nu gun ik iedereen zijn eigen smaakbeleving, maar dit gaat mij echt te ver. Genieten van oesters is voor mij genieten van de prachtige, ziltige en vooral pure romige smaak. Niets meer en niets minder.

2 Soorten, 3 smaken

Wij kennen in de basis 2 soorten oesters. De platte oester, ofwel de Ostrea edulis, en de Crassostrea gigas, oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Die laatste staan, afhankelijk van hun vangst of kweekgebied, beter bekend als Zeeuwse oester of creuse (wanneer ze uit Zeeland komen) of fine de claire (als ze voor Franse kust voorkomen). Qua smaak zijn de oesters eenvoudig in 3 groepen in te delen:

  • De platte oester; deze is zacht, romig en heeft een goede bite.
  • De Zeeuwse oester; deze heeft wat minder vleesgehalte en is zilter dan de platte.
  • De fine de claire; deze heeft de meest stevige bite en is tevens de meest ziltige variant.

Pure verwennerij

Als horecaondernemer wilt u uw gast natuurlijk verwennen. Logisch. Daarvoor leent de oester zich uitstekend. De oester vertelt namelijk een verhaal. Het is een mooi natuurproduct met een prachtige, unieke basissmaak. Heerlijk als amuse, voorgerecht of tussengerecht, bijvoorbeeld met een glas champagne.

Blijf bij de basis

Mijn advies: blijf bij de basis! Laat uw gasten kennismaken met de verschillende smaken en vertel uw verhaal erbij. Daarmee laat u de oester in zijn waarde, terwijl u uw gasten trakteert op een heerlijk product. En op een uitstap naar een wereld die momenteel velen verkennen, maar nog slechts weinigen echt kénnen.

Terug naar Columns