Schol, een vergeten juweeltje

Ron Koks

Ron Koks - In de jaren zestig en zeventig was het een van de populairste vissoorten in ons land: schol. Vandaag de dag eten we deze mooie vis echter nauwelijks nog. En waarom? Ik heb werkelijk geen idee. Zelf zou ik wel weten wat ik deed. Schol is een prachtige vis, kwalitatief goed, betaalbaar en duurzaam gevangen. Wat willen we nog meer?

Het grootste deel van de vissers uit de Nederlandse vissersvloot is vanuit de basis scholvisser. En nog steeds halen onze vissers duizenden tonnen schol uit de Noordzee. Hij wordt alleen amper in Nederland verkocht. Onze mooie schollen gaan linea recta naar landen als Italië, Spanje, Duitsland en Zweden.

Romig en lichtzoet

Dat we deze vis in eigen land zo weinig eten is jammer, want schol is een ongelooflijk lekkere en mooie vissoort. Gevangen door onze eigen traditionele visserij, waar wij als Nederlanders zo trots op zijn. Koopt u schol in september, dan is de schol nog op zijn best. Mooi dik, romig en lichtzoet van smaak met een zachte bite. Kortom, een uitstekende aanvulling op de ‘andere’ platvissen op de menukaart: tarbot, griet en tong.

Duurzaam en betaalbaar

Naast een uitstekende smaak heeft schol nog een groot voordeel. Waar schol nagenoeg eenzelfde bereiding kent als tong zit het grote verschil vooral in de prijs. Schol is namelijk een stuk voordeliger. Daardoor kunt u met schol op uw menukaart een mooie marge realiseren, terwijl u ook uw gasten laat profiteren van een aantrekkelijke prijs.

Vergeten juweeltje

Bent u op zoek naar een mooie, betaalbare en kwalitatief goede vis? Van eigen bodem en op duurzame wijze gevangen? Ga dan eens in de weer met dit vergeten juweeltje. Uw gast zal het u in dank afnemen. En neem van mij aan: een goed bereide schol smelt op de...

Terug naar Columns