Vaderlandsliefde op de kaasplank

Anthony de Rooij

Anthony de Rooij - In een eerdere column schreef ik over mijn passie voor ham. Over al die prachtige authentieke hammen, afkomstig uit verschillende Europese landen. Eenzelfde passie heb ik voor kaas. Daarom ben ik zo blij met het steeds breder wordende palet aan geweldige kazen uit ons eigen land!

Het aanbod aan regionale kazen uit ons eigen land groeit de laatste jaren sterk. Lange tijd kenden we vooral de Romero, Doruvael en enkele goede boerenkazen. Voor een compleet en veelzijdig kaasplankje waren we echter vooral afhankelijk van de buitenlandse varianten. Niets mis mee, maar de toename van het aantal prachtige kazen uit ons eigen land vind ik een uitstekende ontwikkeling.

Unieke pareltjes

Ik zie steeds meer authentieke producten op de markt verschijnen. Kazen met een verhaal, gemaakt met vakmanschap en liefde. Én met een eindeloze diversiteit in smaak. Kortom, unieke pareltjes uit eigen land. Binnen Sligro zoeken we voor al onze vestigingen intensief naar regionale invullingen van ons assortiment. Het resultaat: in iedere regio kunnen de vestigingen hun eigen trots verkopen.

Enkele voorbeelden

Enkele lokale voorbeelden zijn de prachtige kazen van Kaasboerderij Schellach in Zeeland, het gamma aan Witte Wezenspyk van Texel, de Brabantse Boer’n Trots-kazen en de verse boerenboter van Joris Mathijssen uit Udenhout. En wat te denken van het gamma van Dick Kwakernaak uit Oud Ade, in het westen van ons land! Of de kaasjes van Heerlijkheid Mariënwaerdt en Riperkrite 48+, in de noordelijke provincies.

Vakmanschap

Kortom, de kaasplank hoeft tegenwoordig al lang niet meer uit alleen buitenlandse kaas te bestaan. We hebben méér dan genoeg prachtige producten van eigen bodem. Ik zou zeggen, grijp de mogelijkheid om uw gasten te verrassen met deze producten, die met authentiek Hollands vakmanschap en volop liefde en toewijding zijn gemaakt. Eet smakelijk!

Terug naar Columns