Afblussen

Afblussen is het losroeren van het aanbaksel dat bij het braden ontstaat. Daarbij wordt een warme vloeistof toegevoegd. Zo komen de smaakstoffen los die zich bij het braadproces op de bodem van de pan hebben afgezet. Deze kunnen vervolgens in een saus worden verwerkt.

Toepassing

  1. Haal eerst het vlees of de vis uit de pan en houd dit warm onder aluminiumfolie. Verwijder vervolgens het overtollige braadvet uit de pan.
  2. Temper het vuur en giet een beetje warme vloeistof in de pan. Dat kan water zijn, maar ook room, bouillon, fond, cognac, bier, appelsap of wijn.
  3. Roer het aanbaksel met een garde of houten lepel goed los en zet het vuur weer hoog zodat de saus in gaat koken.
  4. Heeft de saus bijna de juiste dikte? Zeef deze dan en bindt de saus opnieuw met bijvoorbeeld ijskoude boter.
Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Bisque de Homard

Bisque de Homard

Grand entree van wild

Grand entree van wild

Draadjesvlees van ree

Draadjesvlees van ree