Flamberen

Flamberen is het overgieten van een gerecht met een geurige, sterk alcoholische drank.
Deze drank wordt daarvoor eerst verhit en vervolgens aangestoken. Dit accentueert de smaak van het gerecht en zorgt tevens voor een spectaculair effect.

Toepassing

  1. Zorg voor een goede voorbereiding. Schakel daarvoor de afzuiging in de keuken uit en leg een goed passende deksel klaar binnen handbereik.
  2. Neem een klein pannetje of een grote soepopscheplepel en schenk daarin sterke drank. Gebruik hiervoor goede, flink alcoholhoudende drank die u uiteraard nauwkeurig afstemt op het gerecht. Denk bijvoorbeeld aan Cointreau, cognac, whiskey, Grand Marnier of grappa.
  3. Verwarm de drank door de lepel boven een kleine gaspit te houden.
  4. Is de drank verwarmd? Houd dan de lepel schuin zodat de vlam erin kan komen. Giet de brandende vloeistof vervolgens direct over het te flamberen product. Na een paar seconden zal het vuur doven.

Let op: Schenk nooit rechtstreeks uit de fles. Daardoor kan de vlam overslaan in de fles.

Alcohol

Flamberen heeft als doel de alcohol te verbranden. Na het flamberen blijft echter nog enige alcohol in het gerecht achter. Houd daar rekening mee bij het aanbieden van een geflambeerd gerecht.

Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Geitenlamspiesjes met geroerbakte kruidenrijst

Geitenlamspiesjes met geroerbakte kruidenrijst

Hazenrug met knolselderij en witte chocolade

Hazenrug met knolselderij en witte chocolade

Lolly van kippenleverpaté

Lolly van kippenleverpaté