Kloppen

Bij kloppen maken we onderscheid tussen kloppen en opkloppen. Bij kloppen worden producten met elkaar vermengd zonder dat er lucht in wordt gebracht. Bij opkloppen is het juist de bedoeling het product luchtiger te maken.

Kloppen met de hand is en blijft de beste manier. Kiest u echter voor kloppen met een mixer, gebruik dan alleen de laagste stand. Anders genereert de mixer teveel warmte en wordt de room niet mooi stijf.

(Op)kloppen van slagroom

  1. Zorg ervoor dat slagroom altijd koel is voordat u deze gaat kloppen. Het vet in de slagroom is anders te zacht om stijf te kloppen. Zet daarom de kom waarin geklopt wordt in ijsblokjes. Wilt u de slagroom zoet hebben, voeg de suiker dan vóór het kloppen toe.
  2. Giet de gekoelde slagroom in de koude kom. Pak een garde en houd deze vast alsof het een pen is. Klop nu met de arm horizontaal in een regelmatig tempo. Om dat vol te houden is het goed om de gehele beweging vanuit de pols te maken.
  3. Stop met kloppen zodra de slagroom stijf genoeg is en begint te glanzen. Klop niet te lang. Daardoor ontstaat vlokvorming en scheidt het vet zich af van de room. Er ontstaat dan boter en dunne room.

(Op)kloppen van eiwit

  1. Zorg ervoor dat de kom waarmee u werkt geheel vetvrij is. Wrijf hiervoor met een citroen langs de binnenkant van de kom. Spoel deze vervolgens uit met water en laat de kom omgekeerd drogen.
  2. Scheid de dooiers en de eiwitten van elkaar. Giet de eiwitten in de kom en gebruik bij voorkeur een keukenmachine of elektrische staafmixer om deze snel te kloppen.
  3. Klop de eiwitten snel totdat het schuim stijf genoeg is. U kunt dat testen door de kom om te draaien zonder dat de massa eruit valt.

Tips bij het (op)kloppen van eiwit:

  1. Door te lang kloppen kan het schuim in water met vlokken eiwit veranderen. Voeg daarom heel weinig suiker toe tijdens het opkloppen. Dit voorkomt dat de eiwitcellen uitdrogen.
  2. Wilt u suiker, sap of andere smaakstoffen toevoegen aan het eiwit? Doe dat dan pas als het eiwit bijna stijf is.

Kloppen van mayonaise

  1. Mayonaise bestaat uit een mengsel van eidooier, olie, water, azijn, mosterd, citroensap, suiker, zout en peper. Ingrediënten die normaal niet met elkaar mengen. Gebruik daarom een eidooier als emulgator.
  2. Gebruik een staafmixer en smalle mengbeker om de ingrediënten te mixen. De diameter van de mengbeker moet niet veel groter zijn dan die van de staafmixer.
  3. Meng 2 eidooiers met een eetlepel mosterd, een snuf suiker en zout, wat peper en wat citroensap. Voeg terwijl u de staafmixer laat kloppen een heel dun straaltje niet te warme olie toe aan dit mengsel. Wordt de mayonaise te stijf, voeg dan simpelweg wat water toe.
Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Lemoncurdmousse trifle

Lemoncurdmousse trifle

Witte chocolademelk met frambozenroom

Witte chocolademelk met frambozenroom

Chocolade marquise

Chocolade marquise