Roken 2

Roken is van oorsprong een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig roken we het product vooral vanwege de smaak. Rook van hout bevat vele honderden chemische stoffen. Die doden bacteriën, geven een aantrekkelijke smaak aan het product en zorgen ervoor dat het vet minder snel oxideert en ranzig wordt. Hoe meer vet een product bevat hoe beter het resultaat.

Warm roken

  1. Gebruik een plat oventje dat op gas of elektra geplaatst kan worden en leg een paar lepels rookmot op de bodem.
  2. Plaats het afdruipplaatje in de oven. Dit dient zowel als hitteschild als ook om sappen bij het vuur weg te houden.
  3. Plaats het product dat gerookt moet worden op het rooster.
  4. Sluit de rookoven nog niet helemaal af en plaats deze op hoog vuur. Dat kan buiten, maar ook op het fornuis onder de afzuiging.
  5. Sluit de deksel volledig zodra de mot begint te roken. Zet nu het vuur laag. De rooktijd hangt af van de temperatuur in de rookoven (tussen de 50°C en 80°C), het vetgehalte en uw persoonlijke smaak. Hoe langer we roken, hoe intenser de smaak.

Koud roken

  1. Gebruik een afgesloten barbecue en slechts een paar kooltjes. Het vuur moet eigenlijk alleen rook genereren en nauwelijks warmte.
  2. Bedek de kooltjes zodra ze witgloeiend zijn met een laagje vochtig gemaakte houtsnippers.
  3. Houd het vuur laag zodat de temperatuur niet boven de 30°C komt. Plaats een schaal met water tussen het vuur en het gerecht.
  4. Zorg dat de houtsnippers of houtchips blijven roken. Gaat het toch fout, begin dan simpelweg opnieuw. Voorkom in ieder geval dat de temperatuur bij koud roken oploopt.

Hout

Gebruik alleen zaagsel (rookchips of houtsnippers) dat helemaal zuiver is en dus geen lijm- of verfresten bevat. Denk hierbij aan snippers van beukenhout, eikenhout of fruitbomen.

Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Gerookte heilbot met spitskool & rode bessen

Gerookte heilbot met spitskool & rode bessen

In hooi geroosterde maiscoquelet

In hooi geroosterde maiscoquelet

Spaghetti met broccoli en gerookte eierdooier

Spaghetti met broccoli en gerookte eierdooier