Hertenragout

Hertenragout
  • Aantal personen 4
  • Menugang Hoofdgerecht
  • Soort Groenten, Vlees - wild
  • Seizoen Herfst, Winter
  • Kooktechniek Marineren

Ingrediënten

  • 750 gram hertenragoutvlees
  • 3 dl rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 gekneusde jeneverbessen
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagelen

Bereidingswijze

  1. Snijd 750 gram hertenragoutvlees klein en laat het 24 uur marineren.

Ingrediënten

  • 750 gram hertenragoutvlees gemarineerd
  • bloem om te bestuiven
  • 4 eetlepels roomboter
  • 1/2 winterpeen, in brunoise
  • 100 gram knolselderij in brunoise
  • 1 ui, in brunoise
  • 2 teentjes knoflook, in stukjes
  • 5 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagelen
  • 3 dl rode wijn
  • jus de veau naar wens
  • 1/2 prei, in brunoise
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 1 hertenfilet van ca. 800 gram
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Laat de hertenragout uitlekken (bewaar het vocht) en bestrooi de uitgelekte hertenragout met wat bloem.
  2. Bak het vlees goudbruin aan in 2 eetlepels van de boter en plaats het vlees in een schaal.
  3. Bak in dezelfde pan vervolgens de winterpeen, knolselderij, ui, knoflook, jeneverbessen, laurier en kruidnagelen goed aan totdat het gaat geuren. Blus af met de rode wijn en breng dit aan de kook.
  4. Doe de hertenragout terug in deze pan en vul de pan met water en eventueel jus de veau. Stoof het vlees in circa 2 uur gaar. Voeg een half uur voor het einde de prei toe.
  5. Zeef de saus en voeg de ontbijtkoek toe aan de saus. Giet de saus terug en breng aan de kook.
  6. Snijd de hertenfilet af op de gewenste grootte en breng op smaak. Bak deze goudbruin aan in een hete pan en voeg na het omdraaien de rest van de roomboter toe. Zet de filet circa 7 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.
  7. Laat de filet daarna op een lauwwarme plaats rusten.
  8. Dresseer de warme hertenragout op het bord en snijd de filets in gelijke delen. Dresseer met garnituur als pastinaak en aardappelpuree.
  9. Drapeer aan tafel de saus over het vlees of serveer deze er apart bij.

Probeer ook eens

Tarte tatin van wildmix paddenstoelen

Tarte tatin van wildmix paddenstoelen

Zonnevis met kruidkorst en tomatenrisotto

Zonnevis met kruidkorst en tomatenrisotto

Oosterse waterzooi

Oosterse waterzooi

Kooktechniek

Marineren

Marineren