Kalkoenborst met vulling van appel & cranberry

Kalkoenborst met vulling van appel & cranberry
  • Aantal personen 6
  • Menugang Hoofdgerecht
  • Soort Gevogelte
  • Seizoen Winter
  • Kooktechniek Binden, Stomen

Ingrediënten

  • Kalkoenborstfilet van ca. 1 kg
  • 200 g Serranoham
  • 2 Goudrenetten
  • 100 gr Cranberry's (vers of bevroren)
  • 2 Sjalotjes
  • 50 gr Boter
  • 2 tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 50 gr Vers broodkruim
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 gr Minivenkel
  • 150 gr Miniwortels
  • 75 gr Boter
  • 12 Salieblaadjes, grofgehakt

Bereidingswijze

  1. Snijd de kalkoenborstfilet open, zodat hij kan worden gevuld en opgebonden tot rollade.
  2. Snijd 3 plakjes ham in kleine stukjes, de appels in blokjes en snipper de sjalotjes. Verhit 25 gram boter in een grote pan en bak de sjalotjes met de appel, cranberry’s en ham in ca. 5 minuten glazig.
  3. Haal van het vuur en roer het vijfkruidenpoeder en broodkruim erdoor. Breng op smaak met peper en zout en roer het ei door de vulling.
  4. Leg de opengesneden kalkoenfilet op een werkvlak en bestrooi met peper en zout. Schep de vulling in het midden van de kalkoen, rol op en leg met de opening naar beneden.
  5. Bekleed de rollade met de overgebleven ham en bind op met rolladetouw. Verwarm de oven voor op 180°C en gaar de rollade in ca. 1 uur (kerntemperatuur van 75°C). Laat 10 minuten rusten en snijd in plakken.
  6. Stoom de groenten gaar. Smelt 25 gram boter in een koekenpan en bak de salieblaadjes zachtjes knapperig.
  7. Schep de groenten erbij en breng op smaak met peper en zout. Serveer met puree van pastinaak.

Probeer ook eens

Kerstkalkoen met seizoensgroenten

Kerstkalkoen met seizoensgroenten

Wilde-eendenborst aan de karkas gebraden

Wilde-eendenborst aan de karkas gebraden

Geitenkaassalade met noten

Geitenkaassalade met noten

Kooktechniek

Binden

Binden