Blancheren

Blancheren is een voorbereidingstechniek waarbij voedingsmiddelen slechts een paar minuten gekookt worden om ze knapperig en stevig te houden. Groenten garen op die manier met een minimaal verlies van kleur-, smaak- of voedingsstoffen. Bij koolsoorten vermindert dit proces ook de bittere smaak.

Andere doeleinden

Producten zoals tomaten, amandelen en tuinbonen worden ook geblancheerd om deze vervolgens makkelijker te schillen. Daarnaast wordt blancheren ook ingezet om producten te reinigen. Denk daarbij aan beenderen waarvan we het bloed willen verwijderen. Ook zwezerik wordt kort geblancheerd om het pellen gemakkelijk te maken.

Toepassing

  1. Neem een pan met een ruime hoeveelheid licht gezouten water en breng dit aan de kook. Reken ongeveer 10 keer zoveel water als het te blancheren product. Daardoor koelt het water niet teveel af als het product wordt toegevoegd.
  2. Voeg de groenten toe zodra het water kookt en breng dit zo snel mogelijk weer aan de kook. Kook de groenten enkele minuten totdat deze beetgaar zijn.
  3. Stop het garingsproces zo snel mogelijk door de groenten over te scheppen in een bak met ijswater. Anders kunnen de groenten nog lang nagaren buiten de pan.
  4. Giet de groenten af zodra deze volledig zijn afgekoeld.
Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Wildzwijnhaas met een kruidencroustillade

Wildzwijnhaas met een kruidencroustillade

Lasagna van aardappel, kreeft & pata negra met mieriksworselmayonaise

Lasagna van aardappel, kreeft & pata negra met mieriksworselmayonaise

Hazenrug met kumquatsaus

Hazenrug met kumquatsaus