Taartje met karnemelkschuim & cranberry’s

Taartje met karnemelkschuim & cranberry’s
  • Aantal personen 6
  • Menugang Nagerecht
  • Soort Kaas & zuivel
  • Seizoen Winter

Ingrediënten

  • Karnemelkschuim
  • 3 blaadjes gelatine
  • 100 ml melk
  • 250 ml karnemelk
  • 25 g suiker
  • Deeg
  • 150 g tarwebloem
  • 50 g poedersuiker
  • 1 g zout
  • 75 g boter
  • 1 dooier

  • Extra: blindbakvulling
  • Vulling
  • 1 1⁄2 liter karnemelk
  • 100 g honing
  • 150 ml room
  • 50 g boter
  • 1 tl Maldon zoutflakes
  • Witte-chocoladeschotsen
  • 150 g witte chocolade
  • Gekonfijte cranberry’s
  • 100 g suiker
  • 1 el honing
  • 100 g cranberry's

Bereidingswijze

  1. Week voor het karnemelkschuim de gelatine in koud water. Verhit de melk met de suiker en los de gelatine erin op. Laat 5 minuten afkoelen en roer de karnemelk erdoor. Giet in een sifon met 1 patroon. Schud goed en zet in de koeling.
  2. Meng voor het deeg de bloem, suiker, het zout en de boter tot een kruimeldeeg in de keukenmachine. Voeg de dooier en 2 eetlepels ijskoud water toe en draai kort tot een samenhangend deeg. Wikkel in plasticfolie en laat een paar uur opstijven in de koeling.
  3. Rol het deeg dun uit en vul er ingevette taartvormpjes van 8 à 10 centimeter mee. Bak 15 minuten blind in een voorverwarmde oven van 150°C. Verwijder de blindbakvulling en bak ze nog eens 5 minuten. Laat afkoelen.
  4. Breng voor de vulling de karnemelk op laag vuur aan de kook. Zeef de karnemelk zodra deze schift. Passeer door een fijne zeef.
  5. Meng het vocht met de honing en kook in tot het lichtbruin is. Voeg de boter en room toe en verhit naar 108°C. Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de zout flakes erdoor en laat opstijven in de koeling.
  6. Smelt voor de witte-chocoladeschotsen 100 g van de witte chocolade au bain-marie naar maximaal 40°C. Haal de kom uit het warme water en spatel de rest van de chocolade erdoor tot deze is gesmolten.
  7. Spreid uit op een marmeren plaat of op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat afkoelen, steek los en breek in schotsen.
  8. Verwarm voor de gekonfijte cranberry’s de suiker met de honing en 50 ml water tot de suiker oplost. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
  9. Prik de cranberry’s een paar keer in met een speld (om knappen te voorkomen) en roer ze door de siroop. Laat nog even koken tot de siroop 115°C is.
  10. Haal de cranberry’s er een voor een uit en laat ze drogen op bakpapier. Wentel ze door fijne kristalsuiker.
  11. Schud de sifon met karnemelkschuim goed en houd deze ondersteboven tijdens het spuiten. Spuit een toef karnemelkschuim op de taartjes. Zet er witte chocolade schotsen tegenaan en garneer met de gekonfijte cranberry’s.

Probeer ook eens

Sachertorte met ontbijtkoek, bloedsinaasappel en theegelei

Sachertorte met ontbijtkoek, bloedsinaasappel en theegelei

Panna cotta trio

Panna cotta trio

Geroosterde reebout met zomercantharellen

Geroosterde reebout met zomercantharellen