10 toppers voor een geslaagd kerstdiner

Kerstmis is dé gelegenheid bij uitstek om flink uit te pakken. Met tongstrelende kerstamuses, indrukwekkende wildgerechten, hartverwarmende dranken en verrukkelijke desserts. Sligro heeft alle ingrediënten in huis voor een meer dan geslaagd kerstdiner.

Hieronder een kleine selectie van populaire én verrassende kerstproducten. Van Franse oester tot grand dessert: genoeg mogelijkheden om uw gasten blij te maken!

Oesters op z’n Frans

Een product dat al prachtig is van zichzelf, dat geldt absoluut voor de Franse oester. Het is een echte delicatesse die goed past bij de feestelijke kerstsfeer. Anders dan de Zeeuwse soortgenoten worden deze oesters na de kweek geraffineerd in zogenoemde claires (zoutpannen). Daardoor ontwikkelen de Fines de claires een nog fijnere smaak en worden ze zeer vol en vlezig. De Franse oester is dan ook een bijzonder en mooi product, dat het verdient om in zijn puurste eenvoud te serveren.

Knallen met kalkoen

De kerstklassieker bij uitstek is weer helemaal terug: de kalkoen! Deze traditionele topper mag dit jaar met kerst niet ontbreken op de menukaart. In z’n geheel geserveerd steelt kalkoen beslist de show. Een lust voor het oog, maar ook een heerlijk, sappig gerecht, zeker met een authentieke garnituur van seizoensgroenten. De verse kalkoen van Sligro is gevogelte van topkwaliteit. Deze kalkoen is bij elkaar gebonden en eenvoudig te bereiden in de oven. Succes gegarandeerd!

Aards genot: wintertruffel

Hartje winter vraagt om aardse ingrediënten die een warm gevoel geven in de donkere dagen. De wintertruffel is zo’n aardse delicatesse die menig gerecht naar een hoger niveau tilt. En die natuurlijk ook bij het kerstmenu goede sier maakt. In eenvoudige bereidingen komt deze heerlijke truffel het beste tot z’n recht. Denk aan een smeuïge risotto – bezig aan een comeback! Een gerecht waar uw gasten voor terugkomen. Tip: rasp de wintertruffel bij voorkeur flinterdun, voor een optimale smaak en geur.

Hertenrugfilet mét haas

Wild is een zeer populaire keuze tijdens de feestdagen. Een ongekend mals en smaakvol stukje vlees is hertenrugfilet. Bij Sligro krijg u het stukje haas er ook nog eens gratis bij! Dit malse vlees leent zich perfect voor heerlijke tournedos. Maar er zijn nog veel meer bereidingsmogelijkheden voor de creatieve kok. Gebruik het haasje eens voor een amuse van steak tartaar. Zo gebruikt u al het vlees en zet u bovendien verrassende, feestelijke gerechten op tafel!

Machtige Rhône-wijn

De perfecte partner voor smaakvolle gerechten tijdens een luxueus kerstdiner. Deze Châteauneuf du Pape uit de Franse Rhône-streek is een machtige wijn. Een boegbeeld voor de zuidelijke Rhône, afkomstig van het gerenommeerde familiebedrijf Domaine Usseglio, dat een jarenlange traditie kent in het leveren van kwaliteitswijnen. Deze wijn bestaat voor tachtig procent uit de bekende Grenache-druiven. Machtig van structuur, weelderig en complex. Een topwijn om te combineren met wild.

Balsamico voor finishing touch

Een goede balsamicoazijn kan een gerecht de absolute finishing touch geven, zeker de feestelijke gerechten van het kerstdiner. Balsamico di Modena is zo’n balsamico van topkwaliteit. Delicaat van smaak en wat stroperiger dan de standaard soorten. Bij Sligro verkrijgbaar in diverse smaken. Heerlijk over gegrilde vis en garnalen, maar ook over ijs, vijgen of een blokje Parmezaanse kaas. En ideaal om vlees mee af te lakken, voor dat mooie, glanzende laagje en de extra smaak!

Nieuw: Food Ingredients

Van plan om een modern kerstmenu te serveren, met vernieuwende kooktechnieken? Kom dan zeker even naar de patisserieafdeling van Sligro voor de trendy Food Ingredients. Zoals agar agar, een geleermiddel gemaakt uit zeewier. Uitermate geschikt om een gelei van te bereiden. Ook handig is santhaangom, een verdikkingsmiddel om bijvoorbeeld een crème homogener mee te maken. Alginaat is geschikt om balletjes van te vormen die van binnen vloeibaar zijn. Om verkleuring van andere ingrediënten te voorkomen, is lactaat een mooi product. En lecithine is een ingrediënt dat alle vloeistoffen schuimig kan maken. Kortom, vijf vernieuwende producten voor geweldige, eigentijdse bereidingen.

Een tikje gewaagd: speciaalbier

Wijn is natuurlijk een zeer geliefde drank bij het diner. Maar speciaalbier serveren is ook een leuke optie! Bij diverse sterrenrestaurants serveren ze speciaalbier bij bepaalde gangen tijdens het kerstdiner in plaats van wijn. Het is vernieuwend en een tikkeltje gewaagd. Bovendien heeft elk biertje zijn eigen verhaal dat u aan tafel kunt overbrengen. Licht, zoet, donker of dubbel; de keuze is eindeloos. U heeft daarmee een keur aan fantastische bier-spijscombinaties!

Foodpairing met kaas: kaascreatie

Nieuw in Nederland en alleen verkrijgbaar bij Sligro: kaascreaties. Leuke, kleine composities voor een feestelijk kaasplateau! De kaasspecialisten van Sligro zijn aan de slag gegaan met vier mooie kazen: St. Albray, Camembert, Cambozola en Munster. Deze hebben zij op basis van foodpairing gecombineerd met ingrediënten die samen zorgen voor een perfect smaakpalet. Zo wordt de romige St. Albray gecombineerd met zachte mascarpone en heerlijke verse vruchten voor een frisse bite. Ook niet te versmaden: de kaascreatie Camembert met mascarpone, amandelspijs en speculaasbolletjes. Prachtige kaascreaties, verrassend voor de kerstdagen!

Grand dessert de luxe

Kerst is de perfecte gelegenheid om flink uit te pakken met het nagerecht. Met het Grand dessert de luxe biedt Sligro vijf verschillende, kwalitatief hoogstaande, kant-en-klare producten met chocolade in de hoofdrol. Het grand dessert bestaat uit een heerlijke brownie, een bombe chocolademousse, een macaron de Paris met chocoladeganache, een chocoladebol gevuld met Cointreau en een glaasje met sinaasappelschuim, chocolade en yuzu. Pure verwennerij voor uw gasten!

Terug naar Reportages