Wild bitterballen

4 bereidingstips voor de perfecte eigen bitterbal

De bitterbal. Voor veel mensen is dit het perfecte party hapje én dus een gewild item op de borrelsnackkaart. Naast de kant-en-klare varianten kun je deze lekkernij ook eenvoudig zelf maken. Met deze 4 basis bereidingstips is succes verzekerd.

1. Koeling

De ragout – ook wel salpicon genoemd – moet goed afgekoeld zijn. Zo krijg je mooie gladde ballen die niet uitelkaar spatten als ze in de frituur verdwijnen. Een afkoelperiode van minstens 4 uur in de koeling zou voldoende moeten zijn.

Wildfood bitterballen

2. Binding

Natuurlijk moet de salpicon goed gebonden zijn. Je kunt dit zowel op klassieke wijze of op de moderne manier doen. Bij een klassieke binding werk je met gelatine. Wil je een moderne techniek toepassen? Bindt dan met aardappelpuree, peulvruchten of granen als rijst en couscous. Het zetmeel in deze producten zorgt voor de binding.

3. Paneren

Een bitterbal moet natuurlijk goed gepaneerd zijn, anders loopt de vulling er eenvoudig tijdens het bakken uit. Je panade blijft het beste zitten als je de ballen eerste even door wat losgeslagen eiwit haalt. Druk de panade niet in de ballen, maar rol ze er voorzichtig doorheen.

Bitterbal wasabi

4. Frituren

De temperatuur van het frituurvet is natuurlijk essentieel voor de kwaliteit van de bal. De perfecte bitterbal wordt gefrituurd op een temperatuur van 180 gaden celsius. De buitenkant is dan lekker knapperig en de binnenkant heerlijk smeuïg! Nog een extra tip: leg de frituurmand niet te vol, anders koelt het frituurvet af.

Terug naar Reportages