Aspergetijd header

Aspergetijd

Bij menig chef-kok maakt het culinaire hart in april een sprongetje. De reden? Asperges! Liefhebbers van het witte én groene goud weten dat asperges koud uit de grond het allerbeste smaken. De asperge is de komende weken dan ook een populair product op de menukaart.

Het officiële aspergeseizoen duurt niet lang. De eerste verse asperges zijn rond half april verkrijgbaar. Het seizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni. Vervolgens krijgt de plant de tijd om aan te sterken en energie op te doen voor het nieuwe aspergeseizoen. Een aspergeplant gaat ongeveer 10 jaar mee. Daarna is zowel de plant als de grond uitgeput.

Verse asperges herkennen

Verse asperges zijn eenvoudig te herkennen. Een glanzende stengel is één van de belangrijkste kenmerken. Als de aspergestengels tegen elkaar worden gewreven, moet er een piepend geluid te horen zijn. Als het snijvlak aan de onderzijde is ingedroogd, is dit een teken dat de asperge niet vers is.

Witte asperges

De witte asperge is veruit het populairst. Het Nederlands Aspergecentrum meldt dat 97 procent van de geproduceerde en verkochte asperges wit is. Witte asperges worden vaak gecombineerd met (been)ham. Ook de combinatie met roodbaars of scampi’s is erg geliefd. Bijzonder smaakvol en minder traditioneel is de combinatie met een sinaasappel-saffraan boter.

Groene asperges

De groene asperge groeit boven de grond en smaakt iets pitteriger dan zijn witte opponent. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Ook zijn ze eerder gaar. De groene asperge is goed te combineren met Serranoham. Daarnaast zijn deze asperges uitermate geschikt voor pasta en risottogerechten. Gegrilde groene asperges smaken uitstekend met een pesto van rucola of basilicum.

Paarse asperges

Nog redelijk onbekend in Nederland is de paarse asperge. Deze aspergesoort is overgewaaid uit Australië en Nieuw Zeeland en is diep donkerpaars van kleur. De paarse asperge heeft een hoog suikergehalte. Net als de groene asperge, hoeft ook de paarse variant niet geschild te worden. Anders dan de witte- en groene asperge kan de paarse asperge ook rauw gegeten worden. Dun gesneden is de paarse asperge is dan ook een lekkere toevoeging aan een frisse lentesalade.

(Wilde) korenaarasperges

De korenaarasperge is een exclusieve aspergesoort die in Frankrijk wordt geteeld. Deze asperge is beperkt verkrijgbaar in de maanden mei en juni. De verkrijgbaarheid van de korenaarasperge is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Vocht en kou zijn funest voor een goede oogst. Korenaarasperges kunnen op eenzelfde manier bereid worden als de groene asperge. De groene stengels hebben een iets kruidige smaak.

Terug naar Reportages