Aspergetrends

Aspergetrends


Een nieuw seizoen biedt nieuwe mogelijkheden. Ook voor de asperges is er tegenwoordig meer te vinden dan de welbekende klassiekers zoals een rolletje ham of een gekookt ei. Wat te denken van een heerlijke combinatie met geitenlam of parelgort? Bart van Berkel vertelt over de aspergetrends voor dit jaar; 5 verrassende combinaties met asperges.

Geitenlamsvlees

1. Geitenlam

Het lamsvlees van geit is niet alleen zeer mals, maar het heeft ook heerlijke natuurlijke zoete en ziltige smaaktonen. De kenmerkende en zachte smaak van asperges vullen die tonen zeer goed aan. Daarnaast is geitenlam net als de asperge een prachtig oer-Hollands product wat lokaal en gunstig verkrijgbaar is. Bereid de schouder met het bot in de oven, langzaam geroosterd met gekonfijte asperges in olijfolie en heerlijke kruiden. U heeft een verrassende combinatie die niet snel vergeten wordt.

Oosterscheldekreeft

2. Oosterschelde kreeft

Schaaldieren zijn prachtige producten om mee te werken. U kunt heel makkelijk alle delen van het product gebruiken en er zijn veel verschillende smaken uit te halen. Wat dacht u van het zoet-ziltige vlees wat erg goed smaakt in combinatie met de zacht gegaarde asperges. Of de krachtige bisque die mooi aansluit bij gegrilde asperges. De Oosterschelde kreeft heeft mooi, vast en stevig vlees. Heerlijk in combinatie met asperges en een luchtige Hollandaise saus uit een kidde.

Kardemom

3. Kardamom blad

Mooi aan een exclusief product zoals de witte asperge is dat je creatief wordt om er het optimale rendement uit te willen halen. Gebruik de schillen en houtige uiteinden eens om een typische smaak te geven aan uw bouillon. De kardamom geeft een mooie, frisse en aromatische smaak. Heeft u een mooie heldere aspergebouillon over? Serveer het in een mooi glas op een kardamom blad als een thee met citroenzest. Of laat hem afkoelen tot een hartige ijsthee.

Parelgort

4. Parelgort

Als Parelgort op dezelfde manier bereid wordt als een risotto, vangt het alle smaken op. Bijvoorbeeld met een kruidige aspergebouillon. Het voordeel is dat Parelgort niet door kan slaan en daarom ideaal is bij het voorbereiden van grote hoeveelheden. De verrassende combinatie van asperges met ras el hanout kruiden en een heerlijk gegrilde gamba of een rode mul.

Zee-egel

5. Zee-egel

Asperges met een heerlijk zelfgemaakte Hollandaise saus. Een échte klassieker, maar voor een verrassende combinatie is de zee-egel een mooi product. De smaak doet aan kreeft denken. Leuk aan vruchtvlees of kuit is, dat je het zowel rauw als gebakken kunt serveren. Daarnaast kunt u het ook gebruiken om een saus te verrijken. Bij mooie asperges hoort ten slotte een heerlijke saus.

Terug naar Reportages