Bier en spijs proeverij

Bier en Spijs

Speciaalbier is populair. En goed bier vraagt om een goede snack. Weg met de nootjes! Verras uw gasten met hapjes die bij het bier passen. Een speciaal Sligro-proefpanel onder leiding van Jaap Loef onderwerpt bier en spijzen aan de smaakpapillen. Verder aan de proeftafel ook culinair adviseur Albert Tielemans en vinoloog en auteur Gerard Reijmer.

Jurgen Eikholt

Te gast

Het Sligro-proefpanel is op bezoek bij Jürgen en Rian Eikholt van Restaurant De Schat in Nijmegen. Jaap Loef is inkoper bij Sligro én bierliefhebber. Speciaal voor vandaag heeft hij 8 van zijn favoriete bieren meegebracht. Chef-kok Jürgen Eikholt heeft bij elk bier een culinaire verrassing gemaakt. Het proefpanel proeft de combinaties en velt een deskundig oordeel.

Erdinger Weissbier

Toast met tomaat en pata negra
Dit bier is licht troebel en heeft een mooi kruidig accent. De mousse is fijn en romig, de smaak kruidig en friszuur. Heel toegankelijk, vindt het proefpanel. De toast met tomaat en fijngesneden pata negra is fris, kruidig en combineert goed met het bier. Ook lekker is een combinatie met asperges volgens Albert.

Omer met Garnaal

Omer

Seychellen-garnaal met basilicum en knoflookmayonaise
Omer is een blond bier met nagisting op fles. De geur is spicy, gember- en citrusachtig. Erbij proeft het panel een garnaal met basilicum, reepjes radijs en wortel, gedroogde goji-bessen en knoflookmayonaise. Heel smakelijk, maar de combinatie met het bier is minder goed. Oosterse smaken zouden beter passen bij dit bier.

Petrus Red Aged

Worst met gemarineerde olijf en moerbei
Dit bier heeft een herkenbare geur van kersen en amarenen. De smaak is zoetzuur, fruitig en licht bitter. Erbij proeft het panel een stukje worst met gemarineerde olijf en gedroogde moerbei. Het panel vindt dat dit bier te veel smaak heeft voor het hapje. Albert suggereert een brownie met kersen of een ander chocoladegerecht.

Liefmans Fruitesse

Tramezzine met beenham en mosterd
Dit bier is een topper op het terras. De smaak is zoetig met roodfruit als framboos en aardbei. Erbij proeft het panel een tramezzine (Italiaans witbrood) met beenham, een crème van doperwten en een vlokje Dyon-mosterd. De pittige mosterd zorgt voor een verrassend contrast met het zoete bier. Ook lekker: een sabayon met Fruitesse of een soepje van roodfruit.

Leffe Royale

Droge worst met roomkaas en dadel
Dit bier heeft veel geur, smaak en een romig schuim. De mousse is aangenaam zacht. Het panel proeft er een hapje bij van droge peperworst met roomkaas, dadel, dragon en peterselieolie. Een topcombinatie! Albert wil nog wel verder gaan. Hij suggereert roodvlees of zelfs blauwschimmelkaas.

Rillette van kabeljauw

La Trappe Wit

Rillette van kabeljauw en citroen
Dit is een kruidig smakend abdijbier met citrus- en gembertonen. Het bier heeft veel koolzuur. Erbij proeft het panel een rillette van kabeljauw met Marokkaanse citroen, kikkoman en sushi-azijn. Een uitstekende combinatie met de frisse smaak van het bier. Deze La Trappe doet het waarschijnlijk ook goed bij andere vissoorten, gegrilde groenten en een garnalenkroket.

La Trappe Isid’Or

Bitterbal van risotto
Dit amberkleurige bier heeft een volle, zoetige smaak en een stevig bitter. De bitterbal van risotto met parmezaanse kaas en truffelmayonaise die Jürgen erbij serveert, combineert goed met dit bier. Het bitter wordt aangenaam verzacht en het zoet sluit prima aan bij de romige risotto. Andere suggesties: wild gestoofd met pruimen, grove paté met zoetzure chutney en eendenborst met sinaasappel of tuttifrutti.

Bernardus met samosa

St. Bernardus Abt 12

Samosa gevuld met rendang
Dit bier proeft het panel als laatste. Het moet namelijk eerst op temperatuur komen. Het is een zwaar bier dat smaakt naar drop en karamel. Het heeft een zoetje en hoppige bitters. Erbij serveert Jürgen een samosa. Dit driehoekige deegflapje is gevuld met rendang, een Indonesische pittige stoofschotel van rundvlees. De stevige bitters in het bier vallen mooi weg tegen het hartige vlees. Een heerlijke combinatie.

Terug naar Reportages