Bockbier - header

Bockbier

Speciaalbieren zijn in opmars. Zo ook bockbier. Van oudsher een zwaar, zoet en donker speciaalbier voor de liefhebbers. Maar tegenwoordig verkrijgbaar in tal van varianten.

Herkomst

Over de herkomst van bockbier doen verschillende verhalen de ronde. Het meest aannemelijk is de verklaring dat bockbier oorspronkelijk uit de Duitse stad Einbeck komt. In de 15e eeuw een beroemde brouwersstad in Europa. Het Einbecker bier werd uitgevoerd naar verre oorden en steden in heel Duitsland.

Bockbier - herfst

Eind 16e eeuw kreeg Einbeck concurrentie. In München werd het Einbecker bier nagemaakt. De naam werd via het Beierse dialect verbasterd tot Ein Bock en het bier werd een succes. Bovendien kenden de Duitsers al bieren met dierennamen. Bockbier paste dus goed in die traditie.

Nederlands product

Over de ontwikkeling van bockbier in Nederland is niet veel bekend. Wel weten we dat bockbier sinds het midden van de 19e eeuw ook in Nederland wordt gebrouwen. Oorspronkelijk met ongeveer 6,5% alcohol, een robijnrode kleur en een moutige, karamelachtige smaak.

De kleur van bockbier mag variëren van goudgeel tot donkerbruin, en de smaak van moutig tot zoet
Grolsch bockbier

Kenmerken

Tegenwoordig mag de kleur van bockbier variëren van goudgeel tot donkerbruin, en de smaak van moutig tot zoet. Er worden ook zwaardere bockbieren gebrouwen en er worden verschillende grondstoffen gebruikt. Het type gisting is evenmin vastgelegd. Er zijn zowel hooggegiste als laaggegiste bockbieren.

Harde eis

Aan bockbier wordt één harde eis gesteld. Het moet een stamwortgehalte hebben van minimaal 15,5 % plato. Graden plato (°P) is een maat voor de sterkte of dichtheid van het wort waarvan bier gebrouwen wordt. In dit geval moet het wort waarmee het bier wordt gebrouwen voor minimaal 15,5% uit moutsuikers bestaan.

Gulpener bockbier

Soorten

In Nederland is bockbier een echt seizoensbier en daardoor niet het hele jaar verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten. De meest bekende bockbieren zijn de lentebock en de herfstbock. De laatste is ieder jaar verkrijgbaar vanaf de eerste maandag van oktober tot eind februari. Van de lentebock genieten de liefhebbers in de maanden april tot en met juni. Verder zijn er nog de dubbelbock, de eisbock en de tarwebock.

Herfstbock

  • Alcoholpercentage: 6-7 %
  • Kleur: donker koperkleurig tot donkerbruin
  • Smaak: bitter-zoetig, zacht caramelmoutig
  • Schenktemperatuur: 10-12 °C
  • Glas: bokaal of ballonglas

Lentebock

  • Alcoholpercentage: 6,5-7 %
  • Kleur: donkerblond, amber tot lichtkleurig
  • Smaak: moutig, soms bitter, iets zoetig
  • Schenktemperatuur: 10-12 °C
  • Glas: bokaal of kelkglas

Het verschil tussen de herfst- en lentebock zit vooral in de mout die wordt toegevoegd. Aan lentebock worden minder donkere moutsoorten toegevoegd. Daarom blijft de kleur lichter.

Amstel bockbier

Dubbelbock en eisbock

Zwaardere varianten van bockbier zijn de dubbelbock en eisbock, met een alcoholpercentage van 7,5 tot 13%. Dubbelbockbier typeert zich door de dubbele hoeveelheid mout in de verhouding met water. Kenmerkend voor eisbockbier is de hogere eindvergisting door vriesdroging. Hierdoor bevatten deze bockbieren meer alcohol.

Tarwebock

Dan is er ook nog de tarwebock. Een kruising tussen tarwebier en bockbier. Behalve gerstemout wordt voor dit bier ook tarwe als grondstof gebruikt. Tarwebockbieren komen zowel in licht- als donkergekleurde varianten voor.

Bockbierfestival

De markt van speciaalbieren is een groeimarkt. Bockbier neemt daarin een prominente plaats in. Mooi voorbeeld van dit succes is het Bockbierfestival. Eind jaren ’70 begonnen in een Amsterdams café door een groep kritische bierliefhebbers. Inmiddels is het een volwaardig evenement voor duizenden bezoekers.

Meer variatie

Ieder jaar wordt er weer meer bockbier gedronken en komen er nieuwe bockbieren op de markt. Meer variatie en meer mogelijkheden. Goed nieuws dus voor de echte bierliefhebbers!

Bockbier bij Sligro

  • Grolsch herfstbok
  • Gulpener herfstbok
  • Amstel Herfstbok

Terug naar themapagina: Speciaal bier

Terug naar Reportages