Brandstof voor de BBQ: houtskool of briketten

Als het gaat om barbecueën zijn de meningen verdeeld. Doe je dat het beste op gas of op vuur? Wanneer je kiest voor vuur, ga je dan voor houtskool of briketten? We zetten de verschillen op een rij, zodat je zelf een keuze kunt maken wat het beste bij jou en hetgeen dat je wil bereiden past.

Het gaat uiteindelijk om wat je wil bereiden en de manier waarop je kiest gerechten klaar te maken. Ben je fan van low and slow cooking? Dan bieden briketten uitkomst. Houtskool is ideaal om te gebruiken als je snel en op hoge temperatuur dunne(re) stukken vlees wil barbecueën.

Wat is houtskool?

Houtskool zijn verbrande stukken hout. Meestal van verschillende formaten en afkomsten. Dat betekent dat houtskool van hardere houtsoorten langer brandt dan houtskool van zachtere houtsoorten. Het grote voordeel van houtskool is dat het heel heet wordt. Ideaal om snel en hard te schroeien. Door de hitte krijgt het vlees een mooie korst. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat houtskool wat sneller opbrand en daardoor wat vaker aangevuld moet worden.

Wat zijn briketten?

Geperst houtskool, of geperst zaagsel met papier van gelijke grootte; dat zijn briketten. Ze zijn ideaal te gebruiken als je lang wilt barbecueën op een wat lage(re) temperatuur. Dus ook voor roken zijn briketten geschikt. Het grote voordeel van briketten is dat ze de temperatuur langer vasthouden. Een nadeel: ze kunnen chemische bindmiddelen bevatten die nadelig kunnen zijn voor de smaak. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor kokosbriketten. Deze branden geurloos en gelijkmatig.

Kies de juiste aanmaakblokjes

Natuurlijk brandt zowel houtskool als briketten niet uit zichzelf. Je hebt dus altijd aanmaakblokjes nodig om je kolenbarbecue te laten branden. Ons advies: ga voor de bruine aanmaakblokjes en laat de witte liggen! Witte blokjes bevatten namelijk kerosine en dat ga je terugproeven in je gerechten. Bruine aanmaakblokjes zijn reukloos, drogen niet uit en bevatten geen schadelijke stoffen. Dat komt doordat ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.

Zo steek je je BBQ aan!

Een brikettenstarter kan je helpen bij het aansteken van de barbecue. Dit is een ijzeren pijp of schoorsteen die ervoor zorgt dat je kolen zonder moeite snel branden.
Vul de brikettenstarter met de gewenste hoeveelheid briketten en leg 3 aanmaakblokjes op het brikettenrooster. Steek ze aan. Zet de gevulde brikettenstarter boven de aanmaakblokjes en wacht tot de briketten allemaal bedekt zijn met een grijze aslaag. Schud nu de gloeiende briketten op het onderrooster (kijk uit voor de vonken) en klaar ben je. Succes met lekker barbecueën!

Maak echt indruk met je barbecue Klik hier en bekijk de mogelijkheden.

Terug naar Reportages