Couscous, onmisbaar in de Noord-Afrikaanse keuken

Couscous is afkomstig uit Marokko en een onmisbaar bestanddeel in de Noord-Afrikaanse keuken. Ook in andere gerechten kunnen deze tarwebolletjes als perfecte vervanger van rijst, pasta of aardappelen fungeren. En verrassend: couscous als bestanddeel van een dessert!

Wat is het?

Couscous bestaat uit kleine korrels van gemalen durumtarwe, een harde tarwesoort met een hoog gehalte aan eiwit en gluten. De gemalen tarwe wordt gries of semolina genoemd. Dit meel wordt gemengd met water en zout en tot korrels gerold; traditioneel met de hand, maar tegenwoordig vooral mechanisch.

Parelcouscous

Parelcouscous is een verhaal apart: na pureren worden er parels gerold (aanzienlijk groter dan de gewone couscouskorrels) en die worden vervolgens geroosterd. Door het roosteren blijven het mooie, stevige bolletjes. Deze couscous komt het dichtst in de buurt van Italiaanse pasta.

Van soep tot nagerecht

De diverse varianten couscous geven de ruimte om een geheel eigen gerecht te creëren. Zoals een zomerse couscoussalade. Of originele couscouskroketjes. Ook als extra bite in soep of aardappelpuree bewijst couscous zijn waarde. En geserveerd met vlees of vis of juist helemaal vegetarisch. En wat te denken van een couscousdessert met bijvoorbeeld rozijnen, sinaasappel en amandelschaafsel? Een zeer smakelijke keuze.

Klassiek

De traditionele Noord-Afrikaanse variant - couscous bij een stoofgerecht met kip of lamsvlees en veel verschillende groenten - hoort er natuurlijk ook bij. In elk geval mogen in een klassiek hoofdgerecht met couscous de kikkererwten of andere peulvruchten niet ontbreken. En bij zo’n schotel past de toepassing van het bekende Marokkaanse kruidenmengsel ra's el-Hanout, dat uit zo'n twintig specerijen bestaat. Echt exotisch, alleen al door de sterke geur.

Lees hier meer over de Noord Afrikaanse keuken.

Terug naar Reportages