De cranberry

Cranberry’s zijn zeker in het wildseizoen niet weg te denken uit de keuken. Bij Sligro zijn ze verkrijgbaar in diverse varianten. Door dit veelzijdige aanbod zijn de toepassingsmogelijkheden vrijwel eindeloos.

De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Deze rode culinaire bes heeft een typerende, lichtzure smaak, is bol- of peervormig en heeft een doorsnede van 6-8 mm. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat met cranberry’s aanspoelde op Terschelling. Hierna werd de bes ook in Nederland steeds populairder.

Cranberryvelden

Nog steeds telt Terschelling zo’n 50 hectares aan cranberryvelden. De jaarlijkse opbrengst hiervan varieert van enkele honderden kilo’s tot meer dan 200 ton. De oogst is vooral bestemd voor de toeristenconsumptie op het eiland zelf. In de rest van Nederland worden met name geïmporteerde cranberry’s gebruikt uit Amerika en Canada.

Gezond

Cranberry’s zijn niet alleen populair en lekker, maar ook gezond. Ze bevatten behalve vitamine C ook andere antioxydanten en proanthocyanidinen. Hierdoor helpen ze om bijvoorbeeld blaasontsteking en maagzweren te voorkomen.

E210

Verder zijn deze voedzame bessen te gebruiken als conserveringsmiddel. Ze bevatten namelijk veel benzoëzuur. Onder de naam E210 wordt dit toegepast als conserveringsmiddel in een groot aantal zure producten. Vandaar dat cranberry’s ook buiten de koeling relatief lang houdbaar zijn.

Oogsten

De oogst van rijpe cranberry’s vindt plaats tussen half september en begin november. Er zijn 2 manieren om te oogsten: droog en nat. Voor de droge oogst wordt gebruikgemaakt van kleine oogstmachines. Hierna worden de bessen met de hand gesorteerd. Deze cranberry’s komen als verse vruchten in de handel.

Nat

Voor de natte oogst zetten de boeren hun velden tot 45 cm onder water. Door een kunstmatige werveling van het water komen de cranberry’s los van de struiken. De drijvende vruchtjes worden vervolgens machinaal naar bakken gezogen en naar verwerkingsbedrijven worden gebracht. Deze cranberry’s worden verwerkt tot sap, saus of poeder.

Fruitig tintje

Met cranberry’s verfijnt u de meest uiteenlopende gerechten. U kunt de bessen bakken, koken of verwerken in salades, vlees- en pastagerechten. Cranberry’s zorgen voor een zachtzuur en fruitig tintje. Om te voorkomen dat gerechten te zuur worden, voegt u wat suiker toe.

Varianten

  • Verse cranberry’s
  • Sap
  • Compote
  • Gedroogde cranberry’s (ook met noten)
  • Saus
  • Chutney

Stuitertest

Welke variant u gebruikt, hangt af van de bereiding. Met verse cranberry’s kunt u vrijwel altijd vooruit. Deze zijn 2 tot 3 maanden houdbaar in de koelkast. Met de stuitertest controleert u of de cranberry’s nog vers zijn. Laat hiervoor de bes vanaf 20 cm op een hard oppervlak vallen. Stuitert de bes, dan is deze vers.

Diepvries

Net als de verse variant, zijn ook cranberry’s uit de diepvries geschikt voor bijna alle toepassingen. Bovendien zijn de ingevroren bessen het hele jaar door verkrijgbaar. Zorg wel dat u ingevroren cranberry’s niet helemaal ontdooit voor gebruik. Dan verliezen ze hun knapperigheid. Alleen even spoelen met koud water en ze zijn klaar voor gebruik.

Gedroogd

Gedroogde cranberry’s smaken weer erg goed als tussendoortje. Zo zijn ze heerlijk bij een ontbijtbuffet of in combinatie met vers fruit. In de meeste recepturen kunnen verse cranberry’s worden vervangen door de gedroogde variant.

Compote

Zoekt u een smaakvolle begeleider van een feestelijke kalkoen? Dan is cranberrycompote een goede keuze. En wat dacht u van een cocktail van cranberrysap, wodka, cointreau of crème de bananas en wat limoensap? Ook lekker is de compote in combinatie met een vruchtensorbet. Een verfrissend dessert als ideale afsluiting.

Andere benamingen

• Kraanvogelbes of kraanbes
• Pieter-Sipkesheide (naar de vinder van het eerste vat in 1845)
• Lepeltjesheide
• (Grote) veenbes
• Amerikaanse veenbes

Terug naar themapagina: Wild en Gevogelte

Terug naar Reportages