Asperge wijnen

De lekkerste aspergewijnen

Welke wijn serveert u bij asperges? Klassiekers als Pinot Blanc en Pinot Gris gaan uitstekend samen met asperges. Maar er zijn meer wijnen die heerlijk smaken in combinatie met het witte en groene goud. Een selectie van de lekkerste aspergewijnen.

Experimenteren

Er zijn 2 goede redenen om eens te experimenteren met een andere wijn. Ten eerste worden asperges tegenwoordig op meerdere manieren bereid. Dus niet meer enkel op de klassieke wijze met eieren, ham en botersaus. Met als universeel passende wijn Pinot Blanc. En andere bereidingen vragen om andere wijnen.

Ten tweede had alleen Pinot Blanc die kenmerkende neutrale, zachte, romige stijl. Inmiddels zijn er meer alternatieven met eenzelfde stijl, smaak en kwaliteit. Het is juist leuk om ook die eens te proberen.

Bij klassieke bereiding

De Elzasser Pinot Blanc is de klassieke aspergewijn. Deze krijgt steeds meer concurrentie van andere neutrale, zachte, romige witte wijnen. Geschikt als aperitief en ook goed te combineren met asperges. Enkele voorbeelden: Silvaners (Duitsland), Aligotés (Zuid-Afrika), Unoaked Chardonnays (Nieuw-Zeeland of Chablis uit een rijp jaar), Grüner Veltliners (Zuid-Afrika) en Chenin Blancs (uit Zuid-Afrika).

Er zijn ook rode wijnen die goed samengaan met klassiek bereide asperges

Rode alternatieven

Klassiek bereide asperges worden bijna altijd geserveerd met een witte wijn. Wat weinig mensen weten, is dat er ook populaire, rode alternatieven zijn. Evenwichtige, elegante wijnen met voldoende kruidigheid om tegenspel te bieden aan de gerookte ham. Zonder daarbij de asperges te overrompelen. Lekkere suggesties zijn de Pinot Noir (Nieuw-Zeeland, Chili of Duitsland) en de Sankt Laurent (Oostenrijk).

Andere bereidingen

Tegenwoordig worden asperges ook anders bereid dan op de klassieke manier. Worden ze niet gekookt, dan worden asperges vaak eerst even geblancheerd. Dit om bitterheid te voorkomen. Daarna worden ze gebakken of gewokt. Stomen is momenteel erg populair. Ook worden asperges steeds vaker rauw geserveerd. Hiervoor worden ze eerst kort gemarineerd in olijfolie of een vinaigrette naar smaak.

Nieuwe combinaties

Zelfs aromatische wijnen als Viognier en Sauvignon Blanc passen tegenwoordig prima bij asperges. Zeker als sauzen, kruiden en andere ingrediënten de hoofdrol opeisen, zoals exotische wokbereidingen en truffelasperges.

Bij asperges met gegrild vlees of gegrilde vis passen zelfs op Frans eiken gelagerde wijnen. Witte en rode Bourgognes zijn daar een mooi voorbeeld van.

Niet meer eenkennig

Als het om de wijn gaat, is het witte goud gelukkig niet meer zo eenkennig. Volkomen terecht blijft Pinot Blanc onverminderd populair. Maar er zijn voldoende alternatieven in opkomst. Dat biedt u én uw gasten de mogelijkheid om eens iets anders te proberen.

Wijntips

Arnaldo Caprai, Grecante Martani, Italië
Als aperitief of bij lichte visgerechten, gevogelte en klassiek bereide asperges.

Himmelstiege, Grüner Veltliner Federspiel, Oostenrijk
Ideaal aperitief, ook uitstekend bij stevige witte vis, maaltijdsalades, asperges en kruidige voorgerechten.

Vinsmoselle, Art+Vin24 Auxerrois, Luxemburg
Originele begeleider voor klassiek bereide asperges.

Castell del Remei, Blanc Planell, Spanje
Geschikt voor combinaties van vis en asperges.

Gérard Bertrand Reserve, Reserve Speciale Viognier, Frankrijk
Goed bij exotische bereidingen en gerechten met oosterse kruiden en pepers.

Kleine Zalze (Cellar Selection), Chenin Blanc, Zuid-Afrika
Lekker bij gebakken garnalen, gefrituurde pijlstaartinktvis en zwaardere bereidingen van asperges

Lergenmüller, Spätburgunder, Duitsland
Prachtig bij lamsvlees en asperges.

Tohu, Pinot Noir, Nieuw-Zeeland
Om zo van te genieten, bij gevogelte, tonijn of eendenbout met pruimen en gewokte asperges.

Chemin des Seigneurs, Pinot Blanc, Frankrijk
Klassieke combinatie met asperges.

Terug naar Reportages