De perfecte burger

Met een burger op de kaart ben je helemaal 'on trend', maar daarmee ben je er nog niet. Wil je echt een lekkere burger serveren, dan gaat er niets boven een homemade-versie. Deze richtlijnen helpen je om zelf die perfecte burger te bereiden.



Stap 1: kies het juiste vlees

Smaakvol burgervlees heeft een goede verhouding tussen vet en spier. Vlees van de nek, borst en ribben van een rund zijn erg geschikt. Dit vlees helpt je om iets speciaals te maken van je burger.

Stap 2: denk ook na over het brood

De keuze voor het brood is net zo belangrijk als de keuze voor het vlees. Een perfecte burger leg je niet zomaar op een broodje. Varieer eens met een gua bao broodje voor een Tawainese burger of ga voor een volkorenbroodje en maak een gezondere variant.


Stap 3: burgers kneden met beleid

Wees lief voor je vlees. Knijp er niet in en maak er geen bal van die je vervolgens plat moet slaan. Hoe losser het gehakt, des te malser en smaakvoller is de hamburger.

Druk of klop het vlees
Om je vlees op de juiste manier te kneden, verdeel je het vlees in gelijke delen door middel van drukken of kloppen terwijl je met je andere hand de randen vormt. Doe dit tot de burger ongeveer 2 centimeter dik is en houd er rekening mee dat het vlees op de barbecue nog iets 'krimpt'.
De burger mag dus best 1 tot 2 centimeter groter zijn dan deze eigenlijk moet worden.

Machinaal burgers kneden
Met een hamburgerpers is het gemakkelijker om het vlees te kneden. Let wel: burgers uit de pers worden vrij dik. Zo'n 100 tot 225 gram per stuk. Het grote voordeel van werken met een pers is dat alle burgers dezelfde grootte krijgen.

Stap 4: geef het vlees de tijd

Het kneden maakt je vlees warm. Dat is niet bevorderlijk voor de smaak en textuur. Leg je burgers daarom nog even terug in de koeling. Ze zijn dan lekker stevig en vallen niet zo snel uit elkaar wanneer je ze op de barbecue legt.

Stap 5: de juiste temperatuur

Gebruik je vlees meteen nadat je het uit de koeling hebt gehaald. Ligt het vlees te lang uit de koeling dan droogt het uit. Dat is zonde, want een beetje vocht kan geen kwaad. De hamburgers zijn dun genoeg om direct vanuit de koeling snel op te warmen op de barbecue.

Stap 6: meten is weten!

Goed grillen is een kunst die iedereen kan leren. Of beter gezegd: kan meten. Met een kernthermometer weet je namelijk zeker wanneer het vlees gaar is. Let wel op: per vleessoort verschilt dit. Een burger gemaakt van gehakt is op z'n lekkerst als de kerntemperatuur 70 graden Celcius is. Een burger gemaakt van steak moet je eigenlijk niet te ver doorbakken. Deze is gereed bij een kerntemperatuur van 55 tot 58 graden Celcius.

Stap 7: serveer je burger niet meteen

Een burger koelt niet direct af als deze van de barbecue wordt gehaald. Sterker nog: laat je de burger een minuut of twee rusten, dan is deze nog lekkerder! Het vocht verdeelt zich dan weer goed over het vlees. Zo kun je bij elke hap genieten van je perfecte burger.

Maak echt indruk met je barbecue Klik hier en bekijk de mogelijkheden.

Extra tips

Voor het allerlekkerste vlees: gebruik een vleesmolen en haal het vlees twee keer door plaat 8.

Voor nog lekkerder broodjes: Snijd de broodjes door en leg ze met de snijkant even op de barbecue. Zo krijgt het broodje een lekker grillrandje.


Terug naar Reportages