Weidenaar worsten

Droge worst

Weidenaar. Dé worstmaker van Friesland. Een familiebedrijf uit 1927 met inmiddels een derde generatie. In de worstmakerij in Dokkum worden verschillende worsten en andere lekkernijen zoals gemarineerd zeeuwsspek gemaakt. De Friese droge worst valt onder de grote favoriet maar ook de worsten uit andere provincies zijn niet te versmaden.

Provincie worsten

  • Friese worst; een smaakmaker bij de borrel en heerlijk bij stamppot. De Friese droge worst wordt op ambachtelijke wijze gerookt op turf en eikenhout. Ook de derde generatie bereidt hem nog steeds volgens 'pake’s' (opa’s) geheime recept. Deze droge worst heeft de smaak van vroeger met een moderne uitstraling.
  • Drentse worst; deze worst brengt een bijzonder en onderscheidend droogproces met zich mee. Deze harde droge worst moet namelijk maar liefst 9 dagen gedroogd worden. Voor de liefhebbers van harde droge worst écht een aanrader. Prima als tussendoortje!
  • Twentse worst; op basis van bestaande recepten is het recept van de Twentse worst gemaakt. Kenmerkend is de grove structuur van deze rauwe, gedroogde worst. Heerlijk voor bij de borrel!
  • Groninger worst; bij de Groninger droge worst bepaalt kruidnagel de smaak. Het resultaat is een heerlijke pittige droge worst. Serveer deze worst in combinatie met een heerlijke rode wijn.

Roken van worst

Worstvlees moet goed gerijpt worden voordat het roken begint. Dit betekend zowel voor als tijdens het besterven, na de slacht én na het stoppen van worsten (verhoogt de smaak). Bovendien is goed aandrogen belangrijk doordat de rook dan beter pakt en prachtig van buiten naar binnen doortrekt.

Het roken zelf duurt ongeveer 1 tot 2 uur, maar bij een slager vaak de hele nacht in verband met het dun roken van worsten. Vroeger was harde droge worst erg populair. Tegenwoordig wordt hij vaker verser verkocht. Voorkeur van de slager? Rook een worst het liefst met minimaal 30% turfresten.

Worstkampioen

Tijdens de vakbeurs voor vlees, vis en kaas voor Nederland en België in 2014, viel de Friese droge worst in de prijzen binnen de categorie verduurzaamde droge worst. Daarnaast behaalde worstmaker Willem Feenstra in 2015 de titel ‘Beste Meester Worstmaker van het jaar’.

Smaakcombinaties

De verschillende worsten doen het uiteraard goed bij een heerlijke borrel. Ook voegt de droge worst pit toe aan een heerlijke sandwich of een lekker broodje ei. En wat te denken van zacht gegaarde skrei met gebakken droge worst of mosterdsoep met blokjes Friese droge worst? Ontdek het zelf!

Terug naar Reportages