Frysk Hynder

Frysk Hynder

Een van de laatste trends binnen de horeca: whisky. Wie aan whisky denkt, denkt meteen aan Schotten in een kilt of aan een typische najaarsdrank. Maar whisky is bezig met een verjongingsslag en profiteert daardoor van een groeiende populariteit. Een mooi voorbeeld van een moderne whisky is Frysk Hynder.

In de Friese whisky stokerij Us Heit (Bolsward) wordt al ruim 13 jaar een bijzondere single malt whisky gestookt: de Frysk Hynder. Met het stoken van deze whisky blijft Aart van der Linde aardig dicht bij zijn oorspronkelijke vak, namelijk bierbrouwen.

Fraaie Friese whisky

De Frysk Hynder wordt ambachtelijk gedestilleerd met de eigenschappen van het rasechte Friese paard: krachtig, eigenzinnig en gegoten in een fraaie fles. Deze single malt whisky kenmerkt zich door een zoetig karakter en een verrassend zachte smaak. Het alcoholpercentage is met 'slechts' 40 procent relatief laag voor een whisky.

Nederlandse whisky op Schotse wijze

De Frysk Hynder wordt gemaakt van 100 procent eigen mout. Allereerst wordt er een bierbeslag gemaakt zonder daaraan hop toe te voegen. Dit beslag wordt niet gekookt. Door het gistproces ontstaat alcohol op natuurlijke wijze. Wanneer dit brouwsel is vergist gaat het naar een destilleerketel. Vanaf daar start het destillatieproces.

Tweevoudig destillatieproces

Het destilleren gebeurt 2 keer op de Schotse manier. Eerst wordt de whisky opgeslagen in eikenhouten vaten uit Frankrijk en Spanje. Deze voorheen gebruikte vaten – onder andere voor wijn, cognac of sherry – zijn belangrijk voor het rijpingsproces. Vervolgens heeft deze single malt 3 jaar nodig om de juiste 'Golden Spirit of Frisia' te krijgen.

Na de lagering wordt de fles gevuld en in stijl afgesloten met een tinnen Frysk Hynder-kurk. Ten slotte wordt de Frysk Hynder nog voorzien van een handgeschreven etiket. Daarop staat vermeld wanneer de whisky gestookt is, door wie en op welk type vat de whisky gelagerd is.

Met of zonder ijs?

Whisky met ijs is een prettige combinatie voor de meeste mensen. Het verkoelt de whisky en maakt hem in smaakbeleving wat zachter. Door het gebruik van ijs worden je smaakpapillen kouder met als gevolg dat de smaak zich later ontwikkelt in je mond.

Terug naar Reportages