Kriekbier

Geuze en fruitbier

Het zijn beide ideale dorstlessers en heerlijke smaakmakers. Geuze en fruitbier. Lekker fris, een beetje zurig van smaak en met een rijk karakter. Wat ze nog meer gemeen hebben? Lambiek. Want zonder lambiekbier geen geuze, en ook geen fruitbier.

Liefmans Fruitesse

Basis

Lambiek is een van de oudste Belgische biersoorten en de basis van geuze en fruitbier. Het is een spontaan gistend bier, bereid met tarwe en gerstemout. Tot de 19e eeuw dronken Brusselaars en Brabanders vooral lambiek. De opkomst van de glazen flessen en de ontdekking van de hergisting op fles zorgden voor een revolutie.

De oude lambiek zorgt voor het karakter, de jonge levert de suikers voor een nieuwe gisting

Geuze bier

Gueuze of geuze is het resultaat van een mengeling van lambiekbier van verschillende jaren. Dit mengsel wordt op fles getrokken, waarin het opnieuw gist. De oude lambiek zorgt voor de smaak en het karakter. De jonge lambiek levert de voedingsstoffen en de suikers die nodig zijn voor een nieuwe gisting.

Fruit en kriek

Een andere variant op lambiek is fruitbier. Dit bier wordt gemaakt op basis van alle mogelijke soorten fruit. Kriekbier is misschien wel het bekendste voorbeeld van fruitbier. De traditionele kriek wordt gemaakt op basis van lambiekbier of oud bruin en bevat ongeveer 20 kg kersen of morellen op 100 liter lambiek.

Rosé bier

Verwant aan de fruitbieren zijn de rosé bieren. Deze witbieren zijn relatief nieuw en bevatten een vleugje rood fruit. Dit geeft het bier een mooie roze kleur en een heerlijk zachtzoet karakter.

De gezoete varianten van fruitbier zijn zeer toegankelijke biertjes. Dat komt omdat rosé bier minder bitter en zuur is dan ander bier.

Rose bieren

Oude Geuze

Traditionele geuze bestaat uit 100% lambiekbier van verschillende jaargangen en is friszuur van smaak. Tegenwoordig wordt het ook wel Oude Geuze genoemd, inmiddels een beschermde naam. Wettelijk gezien mag deze naam alleen gebruikt worden wanneer de gebruikte lambiek minstens 3 jaar oud is, gerijpt heeft op houten vaten en geen toegevoegde zoetmiddelen bevat.

Commercieel

Er zijn ook commerciëlere varianten van geuze. Deze bevatten minimaal 51% spontaan gegiste lambiek. Vaak wordt hieraan suiker of een andere zoetstof toegevoegd. Deze commerciële geuzes zijn wel gefilterd en gepasteuriseerd. De kleur varieert van blond tot oranje.

Faro

Tot slot is er nog faro. Samen met lambiek was dit bier mateloos populair tot de opkomst van geuze. Oorspronkelijk is faro lambiekbier waaraan kandijsuiker is toegevoegd. Tegenwoordig kan het ook een mengeling zijn van geuzebier met kandijsuiker.

Niet brouwen maar steken

Geuze wordt niet gebrouwen, maar gestoken. Dit is het mengen van jonge en oude lambiekbieren. Deze laat men hergisten op fles, soms jarenlang. De meeste geuze stekerijen zijn te vinden in het Pajottenland en in de Zennevallei, vlakbij Brussel.

vruchten

Steenvruchten

Fruitbier wordt gemaakt door op het einde van het brouwproces, vlak voor het gisten begint, fruit toe te voegen aan het vat. Traditioneel worden hiervoor steenvruchten gebruikt, zoals kers en perzik. Maar ook framboos, aardbei, banaan en appel zijn mogelijk. In moderne brouwerijen wordt vaak alleen het sap toegevoegd aan het bier.

Populair

Alle bieren op basis van Lambik smaken van nature wat zuur. Bij sommige zijn de zuurheid, bitterheid en zachtheid meer uitgesproken dan bij andere. Het zurige karakter maakt geuze en fruitbier smakelijke dorstlessers op een zomerse dag.

Kriekbieren

Geuze en fruitbier bij Sligro

  • Liefmans fruitesse
  • Mort Subite kriek
  • Belle-Vue kriek
  • Wieckse witte rosé
  • Wittekerke rosé
  • Hoegaarden rosé

Terug naar themapagina: Speciaal bier

Terug naar Reportages