Kaasplateaus

Sinds jaar en dag zijn kaasplateaus hét alternatief voor zoete desserts. Maar ook als lunchgerecht is het kaasplateau erg geliefd. Een kaasplateau met bijzondere buitenlandse kazen is dan ook een mooie toevoeging op iedere menukaart. Maar let wel op, het samenstellen van een goed plateau is niet eenvoudig. Wij geven u daarom graag enkele suggesties.

Buitenlandse kaas is te verdelen in 5 groepen: witte korstkazen, rode korstkazen, blauwader kazen, harde- en halfharde kazen en geiten- en schapenkaas. Deze groepen vormden de leidraad bij het samenstellen van een kaasplateau. Serveert u een kleine kaasplank als lunch? Gebruik dan per groep één kaassoort. Kiest u voor een kaasdessert? Dan zijn 3 kazen vaak voldoende.

Het geheim van een goed kaasplateau is simpel

Vuistregel

Het geheim van een goed kaasplateau is simpel. Zorg voor variatie en kies voor een vaste opbouw. Begin mild, ga dan voor iets sterker en eindig met een pikante kaas. Zo komen de smaken optimaal tot hun recht.

Begeleiders

Een goed kaasplateau bestaat niet alleen uit kaas. Voor een complete smaakbeleving kunnen er verschillende begeleiders worden toegevoegd. Uiteraard is stokbrood een vertrouwde vriend. Maar ook kletzenbrood blijkt een ideale smaakpartner. Dit luxe brood is vaak gevuld met vijgen, peren, pruimen, walnoten, rozijnen, specerijen en rum. Samen met kaas zorgt dit voor een heerlijke combinatie.

Met confiture

Confiture en kaas gaan ook uitstekend samen. Let wel op: hoe zoeter de confiture, hoe meer deze de scherpe smaak van de kaas weghaalt. Serveer daarom bij zachte kazen bij voorkeur een abrikozenconfiture. Liever schapenkaas? Dan is een combinatie met kersenconfiture een echte aanrader. Andere geliefde combinaties zijn Blue Stilton met appel-kweepeerconfiture en geitenkaas met een vijgenchutney.

Basisplateau

Dit basisplateau bestaat uit 3 kazen en kan bijvoorbeeld als dessert dienen. De spits wordt afgebeten met de Reverend brie. Een romige witte korstkaas uit de Lorraine. De tweede kaas die de revue passeert is Saint Albray. Deze rode korstkaas wordt geproduceerd in de Franse Pyreneeën en wordt bestoven met een beetje witschimmel. Het plateau wordt afgesloten met de blauwaderkaas Fourme d’Ambert. Deze kaas wordt gemaakt van koemelk en is niet scherp of zout. Ideaal voor de beginnende kaasliefhebber.

Pittig plateau

Het pittige plateau bestaat uit een vijftal kazen die met name de ervaren kaasliefhebbers meer zullen aanspreken. Het bal wordt geopend door een witte korstkaas genoemd Brie Rustique. Deze kaas heeft de geur en smaak van een Boerenbrie. Sainte Maure is als tweede aan de beurt. Een verse geitenkaas met een lichtzurige smaak met een aroma van walnoten.

Voor het eerste pikante tintje van dit kaasplateau wordt gezorgd door Chaumes, een rode korstkaas. Vervolgens is het tijd voor de Comté. Deze harde kaas uit de Jura wordt al bijna 200 jaar geproduceerd. De rijping duurt minimaal 4 maanden en maximaal 2 jaar. Door het lange rijpingsproces krijgt deze kaas een nootachtige smaak met een lange, zilte nasmaak. Het plateau wordt afgesloten met de Bleu d ‘Auvergne.

Kaasmaaltijd

Een kaasmaaltijd serveren met enkel gerenommeerde kazen? Het onderstaande plateau is een gegarandeerd succes. Bijna alle genoemde kazen zijn in het bezit van het AOP-keurmerk. Dit vignet staat in Europa borg voor de kwaliteit van de producten die het mogen dragen. Zo moet AOP-kaas in de streek zelf en op traditionele wijze vervaardigd zijn. Ook moet de kaas voedzame kwaliteiten en een eigen karakter hebben.

Topplateau

Chaource is een traditionele witte korstkaas uit de streken Champagne en Bourgogne. Tijdens de rijping rijpt de kaas alleen vlak onder de korst, binnenin blijft de kaas korrelig. Het zuivel is ivoorkleurig tot goudgeel. Deze kaas smaakt mild en iets zurig met een lichte notensmaak.

Gaperon

De bolvormige Gaperon dankt zijn naam aan het woord ‘gape’ dat in het Auvergnes dialect karnemelk betekent. Dit is de basis van deze witte korstkaas. De Gaperon wordt op smaak gebracht met knoflook en zwarte peper. Als deze kaas jong is, is het een zachte kaas, naarmate hij is aangerijpt wordt het een harde kaas. Hij heeft dan een dunne witschimmelkorst met wat vlekken. Het is een pittige kaas met een zeer sterk aroma.

Morbier au lait cru

De Morbier au lait cru is een zeer opvallende halfharde kaas uit de Franse Jura. Als teken van echtheid heeft de kaas in het midden een as- of roetlaag. Deze werd vroeger tussen de productie van de avondwrongel en die van de ochtendwrongel aangebracht ter afdekking tegen insecten. Nu dient deze nog uitsluitend als kenmerk en decoratie. Morbier heeft een milde smaak met licht nootachtige en hooiachtige nuances.

Pouligny Saint Pierre

Uit het departement Indre in Frankrijk komt de Pouligny Saint Pierre. Dit piramidevormig geitenkaasje kan zowel jong als aangerijpt gegeten worden. De rijpe Pouligny is omgeven met een vlies en kan ook schimmelvorming hebben. De jonge versie heeft een milde, lichtzure smaak. In de loop van het rijpingsproces ontstaat een geprononceerde geurige nuance.

Epoisses

Epoisses is een gewassen rode korstkaas uit de Bourgogne. Tijdens het rijpen wordt de korst gewassen met een mengsel van water en Marc de Bourgogne, een drank die valt onder de eau-de-vie's zoals cognac en grappa. Epoisses is een romige maar ook pittige kaas.

Manchego DOP

Manchego DOP is de meest bekende Spaanse schapenkaas, uit La Mancha. Manchego smaakt zeer pikant. Voor Manchego geldt: hoe ouder de kaas, hoe pikanter de smaak. De kaas rijpt minimaal 12 maanden. Alleen als de kaas in deze streek volgens traditionele methode wordt geproduceerd van 100% schapenmelk, mag hij de beschermde naam Manchego dragen.

Blue Stilton

Blue Stilton wordt de koning van de Engelse kazen genoemd. Deze vorstelijke cilindervormige blauwaderkaas heeft een gewicht van zeven tot acht kilo. Blue Stilton wordt minimaal 5 maanden gerijpt en is milder van smaak dan veel andere blauwe familieleden.

Serveertip

Zorg dat de kazen de kans hebben om op kamertemperatuur te komen. Dit komt de smaak zeker ten goede.

Meer weten over kaas?
Terug naar themapagina 'KAAS'.

Kazen in dit artikel
Kaas Artikelnummer
Brie 009666
Saint Albray 005204
Fourme d’Ambert 003406
Brie Rustique 001805
Sainte Maure 431002
Chaumes 320719
Comté 004206
Bleu d ‘Auvergne 009673
Gaperon 010615
Morbier au lait cru 004204
Pouligny Saint Pierre 430938
Epoisses 359983
Manchego DOP 007394
Blue Stilton 006092
Terug naar Reportages