kaneel

Kaneel

De warme kruidige aroma's van exotische bessen, zaden en wortels zijn onmisbaar geworden in de trendy keuken. Dat geldt zeker voor kaneel. Met zijn warmzoete geur en licht tintelende karakter voegt deze specerij een extra dimensie toe aan zoet én hartig.

Moussaka

Eeuwenoud

Kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Ook in het oude China was de specerij populair. In de keuken, en als medicijn tegen verkoudheid en misselijkheid. In de 17e eeuw kreeg de VOC het monopolie over de kaneelhandel in het Verre Oosten. Hierdoor veroverde kaneel definitief een plek in onze keuken.

Gedroogde schors

Kaneel is gedroogde schors van de kaneelboom. De specerij staat bekend om zijn kenmerkende zoete, warmkruidige smaak. De geur doet denken aan klassiekers als appeltaart, speculaas en pepernoten. Niet zo vreemd dus dat de specerij diep in onze eetcultuur verankerd zit.

Allemansvriend

Het gebruik van kaneel leent zich niet alleen voor zoete, maar ook voor hartige gerechten. In Noord-Afrika worden er vlees- en visgerechten mee geparfumeerd. Op Sicilië wordt de specerij veelvuldig gebruikt in tomatensauzen. De Griekse moussaka is niet compleet zonder kaneel. En in Azië is de exoot onmisbaar in curry’s en rijstgerechten.

Kaneel heeft een waanzinnig aroma, is makkelijk te gebruiken en overheerst niet snel

Smaak

Kaneel heeft een waanzinnig aroma, het is makkelijk te gebruiken en overheerst niet snel. Het duurt zelfs even voordat een kaneelstokje zijn smaak afgeeft. Voeg het daarom aan het begin toe. Vergeet niet om het er naderhand uit te halen. Kaneelpoeder geeft wel direct smaakeffect en wordt daarom vaak pas aan het einde toegevoegd.

‘No waste’

Gebruikte kaneelstokjes zijn nog heel aromatisch en kunnen opnieuw worden gebruikt. Spoel en droog ze af en bewaar ze in hun geheel in een afgesloten pot of maal ze in een vijzel fijn tot poeder.

kaneelstokjes

Smaak van de herfst

Rijst, spinazie, varkensvlees en couscous smaken geraffineerder met een snufje kaneel. Deze warme specerij past perfect bij het najaar. Zo komt het aardse en zoete karakter uitstekend tot zijn recht in (stoof)gerechten met hert, ree of hazenrug. Ook lekker zijn traditionele wildgarnituren, zoals stoofperen, portsaus en cranberrycompote.

Camouflage

Suiker camoufleert de smaak van kaneel. Zodra er suiker in een gerecht of drankje zit, mag de specerij dus iets ruimer worden gedoseerd. Daarbij komt dat kaneel makkelijk zure smaken compenseert, zonder dat er suiker toegevoegd hoeft te worden. Combineren met smaken wordt zo wel heel eenvoudig!

Combineren met kaneel

  • Appel
  • Mandarijn
  • Sinaasappel
  • Pompoen
  • Komijn en chilipeper (specerijenmix)
  • Chocolademelk
  • Koffie

Op rolletjes

Voor het vormen van kaneelstokjes worden de geoogste takken van de kaneelboom eerst in lange dunne repen gesneden. Dan wordt de bast verwijderd, zodat alleen de binnenste laag overblijft. Na het drogen krullen deze vanzelf op. Het woord kaneel is afgeleid van het Latijnse ‘canelle’ dat ‘rolletje’ betekent.

Terug naar Reportages