Kerst - diner thee

Kerst: de juiste wijn of thee bij het gerecht

Maak het kerstdiner compleet met bijpassende dranken. De kerstwijn of alcoholvrije vervanger bestaat niet. Dat weet de Nederlandse horeca maar al te goed. Dranken moeten een gerecht complementeren. Wel zijn er een aantal basis stappen waarop je kunt letten.

Onze wijninkopers reizen de hele wereld over op zoek naar de beste wijnen: kenmerkend voor de streek en ook nog eens betaalbaar. Met wel 1.000 verschillende wijnen is er bij ieder gerecht een passende wijn te vinden. In elke Sligro-vestiging is een wijnspecialist die graag helpt met een advies op maat.

Opbouw van wijnen

Belangrijk is dat er net als in de gerechten een mooie opbouw zit in de wijn die wordt geserveerd. Dus droog komt voor zoet, wit komt voor rood en licht komt voor zwaar. Als aperitief is de champagne onovertroffen en schudt hij de smaakpapillen bij iedereen wakker.

Alcoholvrij? Serveer thee

Thee is een prima alternatief voor wijn en ideaal voor mensen die geen alcohol mogen drinken. Het heeft een groot smaakbereik en kan een extra dimensie toevoegen aan het gerecht. De stelregel is: lichte theesoorten als groen en witte thee gaan goed samen met vis en desserts, terwijl zwarte thee past bij rood vlees. Geef de thee een chique uitstraling door hem in een wijnglas te serveren. Het wijnglas Lineal van Araroc is zowel geschikt voor warme als koude dranken.

Theezetten tips

Laat bij het zetten van groene of witte thee het kokende water altijd eerst 5 minuten afkoelen voor je het in het glas of de pot giet. Hiermee voorkom je een bittere smaak. Zet je zwarte thee, dan mag het kokende water er meteen bij. Gebruik altijd vers water uit de kraan. Laat de thee gemiddeld zo’n 3 minuten trekken voor serveren.

Terug naar Reportages