Kerstdiner bereiden? 5 tips voor een geslaagd kerstdiner

Kerst gaat hand in hand met tradities. Maar er zijn ook kersttrends te bespeuren. Zowel op het gebied van eten, presentatie als sfeer. Met deze vijf tips zorgt u voor een geslaagd kerstdiner voor u en uw gasten en voldoet u aan dé kersttrends voor 2014.

Klassieke gerechten nieuwe stijl, veel producten uit het seizoen en gerechten die u eenvoudig kunt voorbereiden en delen: we zien het allemaal terug deze kerst. Daarnaast speelt het ‘samen zijn’ een nog belangrijkere rol tijdens de feestdagen. ‘Tijdens de kerstdagen hoeft u niet urenlang in de keuken te staan. Kies voor gerechten die u de dagen voor kerst al kunt voorbereiden. Zo heeft u tijdens de feestdagen zelf meer tijd om bij uw gasten te zijn. En daar draait het toch echt om tijdens de kerst, licht Guido Panjer, culinair adviseur bij Sligro, toe.

1. Klassiek, maar dan anders

Cranberries, kalkoen of een stukje wild. Het zijn stuk voor stuk populaire producten tijdens de kerst. Maar dat betekent niet dat u hier ieder jaar hetzelfde mee moet doen. Verras uw gasten met bijzondere combinaties of kies voor een speciale bereidingstechniek. Maak bijvoorbeeld een puree met pastinaak, wentelteefjes van kerstbrood of een cocktail met cranberries. Leuk, lekker en bijzonder.

2. Zorg voor een onderbreking

Een kerstdiner duurt lang. Voor volwassen gasten, maar al helemaal voor kinderen. Zorg daarom voor een leuke onderbreking. Neem uw gasten bijvoorbeeld mee naar buiten en trakteer ze op een lekker glaasje schnaps of een bijzondere warme chocolademelk bij de vuurkorf. Zo kan het eten zakken en kunnen de kinderen zich even helemaal uitleven.

3. Creëer rust in uw hoofd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Waarom zou u tijdens de kerst onnodig stressen als u dagen voor kerst ook al heel veel kunt doen? Kies voor gerechten die u al eerder heeft gemaakt en die u (de dagen voor kerst) vooraf kunt voorbereiden. Dit zorgt voor rust in uw hoofd én in de keuken. Daarnaast is er nog een bijkomstig voordeel: u kunt meer tijd doorbrengen met uw familie en vrienden.

4. Eten delen = leuk

Het delen van eten past helemaal bij de traditie van kerst. Presenteer geen sjiek opgemaakte borden, maar zet bijvoorbeeld wat grote pannen en schalen op tafel en laat uw gasten zelf opscheppen. Dit scheelt weer tijd in de keuken. Doet u de eindbereiding aan tafel, dan zorgt dit ook direct voor een extra stukje beleving. Of serveer een kaasplank met een mooie kaascreatie erop. Dit ziet er feestelijk uit en is ideaal om met meerdere mensen te delen.

5. Gezond(er) eten mag best

Gezond(er) eten tijdens kerst? Waarom niet! Gezond eten kan heel lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie salade met quinoa en citrusvruchten, een puree met wilde kastanjes of eend. Dit is niet alleen lekker, maar past ook uitstekend bij het seizoen. Ook helemaal hip en deelbaar zijn plateaus met fruit de mer. Combineer oesters, langoustines en reuze gamba’s met wat mooie Daikon cress voor een prachtig resultaat.

Terug naar Reportages