Ketoembar

De kruidige aroma’s van exotische bessen, zaden en wortels zijn onmisbaar in de trendy keuken. Ze geven smaak, diepte en karakter aan een gerecht. Ketoembar bijvoorbeeld, het (fijngemalen) zaadje van de korianderplant. Klein van formaat, groots van smaak.

Allemansvriend

De zaadjes van de korianderplant zijn klein, rond en lichtbruin van kleur. Fijngestampt verspreiden ze een zoete, sinaasappelachtige geur. Een waardige partner voor vis, groente, aardappelen en vlees, maar ook zeker voor brood en gebak. Met recht een allemansvriend.

Conserveringsmiddel

Korianderzaad of ketoembar is een specerij, oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. Al in de Bijbel wordt er over geschreven. Vanwege zijn bedwelmende geur werd het zaadje met gepast wantrouwen bekeken.

Het waren vooral de Romeinen die ketoembar waardeerden als conserveringsmiddel. Ze wreven er hun vlees mee in, samen met azijn en komijn. Zo bleef het lekker mals en vers.

Ketoembar heeft eerder een verkoelend dan een warm effect

Verzachtende werking

Ketoembar is aromatisch, maar heeft eerder een verkoelend dan een warm effect. Niet voor niets wordt ketoembar in gemalen vorm van oudsher veel gebruikt in Indonesië. Het verzacht als geen ander de sterke smaken van de gepeperde Indische keuken.

India en Mexico

Ook in de Indiase en Mexicaanse eetcultuur is het gemalen zaadje een graag geziene gast. Het geeft wat tegenwicht aan de pittige smaak van vurige curry’s en kleurrijke salsa’s.

Intens exotisch

De geurige ketoembar komt het beste tot zijn recht wanneer de zaadjes vóór het fijnstampen in een vijzel kort worden geroosterd in een koekenpan. De zoetige smaak en typische geur van oranjebloesem wordt dan nog intenser.

Lekkere combinaties

  • Wortel
  • Pompoen
  • Spinazie
  • Andijvie
  • Gestoofde vruchten (appels, peren en pruimen)

Bereidingstips

Voeg ketoembar altijd toe aan het begin van de kook- of baktijd. Dan kan de smaak zich optimaal ontwikkelen. De specerij overheerst niet snel, dus ketoembar hoeft niet per se met zuinigheid te worden gebruikt.

Oppepper

Ketoembar doet meer dan pittige smaken verzachten. Zo kan het een heerlijke oppepper zijn. Bak de zaadjes eens mee met aardappelen of rijst en laat u verrassen door het smaakeffect van deze unieke specerij.

Vis op de barbecue

Met de zomer in het vooruitzicht is ketoembar eveneens heerlijk op vis van de barbecue. De specerij verdiept de ziltige vissmaak, helemaal in combinatie met citrusvruchten.

Leg een schijfje sinaasappel op aluminiumfolie, daarop een schijfje geblancheerde venkel, een schijfje bloedsinaasappel en eindig met vis met de velkant naar boven. Besprenkel het torentje vervolgens met de gemalen geroosterde ketoembar. Vouw dan het pakketje dicht en gaar de vis verder op de barbecue. Een zomerse traktatie!

Kruidige dressing

Geroosterde ketoembar is ook een welkom ingrediënt in een kruidige dressing van olijfolie, knoflook, komijnzaad en karwijzaad. Giet deze over gegrilde groenten als aubergine, courgette, paprika en ui. Gril het geheel nog circa een half uur op 180°C om de kruidige smaken er goed in te laten trekken. Et voilà, een mooi bijgerecht voor lamsvlees of kip.

Eindeloos

Met ketoembar kunt u blijven variëren. Zo is de specerij een succes als ingrediënt in een appeltaart. Of u gebruikt het om uw zelfgemaakte smoothie van banaan, honing, yoghurt en citroen een zoet, fris accent te geven. Een snufje ketoembar misstaat nooit.

Achter glas

Geen betere manier om de smaak van een seizoen te bewaren dan met ingemaakte (vrucht)groenten als augurken, komkommer, courgette of rode biet. Ketoembar leent zich hier bij uitstek voor. Samen met peperkorrels, blaadjes laurier en plakjes knoflook bijvoorbeeld. Lekker als onderdeel van antipasti of als voorafje bij boerenbrood.

Terug naar Reportages