Kool

Kool is cool

Kool. Wie is er niet groot mee geworden? Kool is kleurig, veelzijdig, gezond, gemakkelijk, goedkoop en vooral lekker. Reden genoeg om wat koolsoorten op een rij te zetten, samen met de lekkerste bereidingstips.

Stoer

Kool is een sterke, stoere groente. Hij is lang houdbaar en kan tegen een stootje. Tijdens het bereiden verliest kool bovendien niet snel zijn vorm of smaak. Dat maakt hem tot een makkelijk, flexibel én voordelig ingrediënt voor de meest uiteenlopende gerechten.

pakjes kool

Sluitkolen

Kool behoort tot het geslacht van brassica’s, waar toe ook groenten als paksoi, spruitjes en koolraap behoren. Er zijn talloze verschillende koolsoorten. Wij beperken ons hier tot de sluitkolen. Dat zijn de witte kool, rodekool, spitskool en savooiekool.

Witte kool is vaak lichtgroen van kleur, compact, zwaar en stevig. De savooie- of groene kool is diepgroen en heeft bobbelige, dikkere en krullende bladeren. Rodekool is paarsrood en heeft binnenin een grillig, wit patroon. Spitskool is spits van vorm, zachtgroen en wit van kleur, en heeft zachtere bladeren.

Houdbaar

Sluitkolen hebben een waslaagje op de buitenste bladeren. Daardoor zijn ze zeker 2 weken houdbaar op een koele, droge en goed geventileerde plek. Spitskool bevat meer vocht, dus deze koolsoort is slechts 2 dagen houdbaar.

Diepvries

Voor alle koolsoorten geldt dat ze goed in de diepvries te bewaren zijn, mits de bladeren geblancheerd worden. Voor gebruik hoeven ze niet ontdooid te worden.

Witte kool

Veelzijdig wit

Witte kool past met zijn stevige smaak heel goed in alle mogelijke gerechten. Van klassiek wildstoofpotje tot spicy biefsalade. Deze kool laat zich het best in boter stoven, roerbakken of rauw eten. Ook zijn de bladeren goed te blancheren om ze daarna verder te verwerken.

Lekker met

  • Rode peper
  • Gember
  • Kerrie
  • Komijn
  • Mosterdzaad
  • Korianderzaad
  • Garnalen
  • Sint-Jakobsschelpen
Savooie

Frisgroen

De smaak van savooie- of groene kool is robuust, maar wat frisser dan die van witte kool. Het is een koolsoort die uitstekend samengaat met smeuïge vleesgerechten, paddenstoelen en truffels. Klassiek en altijd goed is de combinatie met wild.

Pittig

Savooiekool deelt het bord graag met pittigere ingrediënten als sinaasappelschil, mierikswortel, venkel-, karwij- of anijszaad. Ook knoflook is een goede partner. Blancheer hiervoor de bladeren, snijd ze in fijne reepjes en bak die krokant in knoflookolie. Heerlijk in een lauwe salade met hazelnoten en rode peper bij lamsvlees.

Rode kool

Paarse rodekool

De combinatie van rodekool met wild, gevogelte of stoofvlees is bekend en heerlijk. Maar er kan meer met rodekool. Maak eens een warme salade van dun gesneden en kort gebakken rodekool met rode ui, knoflook, verse kruiden, citroensap en feta. Heel verrassend als voor- of bijgerecht.

Specerijen

Net als de andere koolsoorten smaakt rodekool goed met specerijen. Vertrouwd is de combinatie met kruidnagel en kaneel. Origineel is gestoofde rodekool met citroensap, komijnzaad, garam masala, een groen pepertje, gember en knoflook. Heerlijk met een frisse, dikke yoghurtsaus bij gebakken of gerookte vis.

Tip

Voeg een zuur appeltje, wat citroensap of op het laatst een scheutje azijn toe aan het kooknat. Zo blijft rodekool mooi rood of wordt hij zelfs nog iets roder.

Spitskool

Zachte spitskool

Spitskool is duidelijk anders dan de andere sluitkolen. De bladeren zijn zachter, de nerven minder hard, de smaak is lichter en sappiger. Dat maakt deze kool geschikt voor snelle bereidingen. Verder zijn de bladeren gemakkelijk als een pakketje te vouwen. Veel kenners vinden spitskool bovendien de lekkerste kool om zuurkool van te maken.

Lekker met

  • Schaal- en schelpdieren
  • Makreel
  • Tonijn
  • Wasabi
  • Sashimi
  • Gerookte ham
  • Lamsvlees
  • Gevogelte

Die lucht!

Kool neemt veel zwavel op uit de bodem. Als kool te lang kookt, komen die vluchtige zwavelverbindingen vrij. Dat zorgt voor een onaangename lucht. Bovendien is lang gekookte kool moeilijker verteerbaar. Houd het dus bij voorkeur kort.

Terug naar Reportages