Kruidnagel

Warm, sterk en rijk van smaak. Deze kenmerken zijn typerend voor het specerij kruidnagel. Deze smaakmaker is populair in de Chinese, Griekse, Indiase, Russische keuken. In Nederland wordt de kruidnagel traditioneel vooral in de wintermaanden gebruikt. Het warme, krachtige aroma kan een heerlijke compensatie zijn voor koude, gure dagen.

Bloemknop

De kruidnagel is een gesloten bloemknop van de kruidnagelboom. De knoppen drogen in de zon en daardoor krijgt de kruidnagel zijn bruine kleur. De karakteristieke scherpe smaak heeft de kruidnagel te danken aan de etherische oliën. Hoe hoger het oliegehalte, hoe beter de kwaliteit.

Handel

Oorspronkelijk komt de kruidnagel van de Molukken. Tijdens de Gouden Eeuw kreeg Nederland het monopolie over de kruidnagelhandel in het Verre Oosten. Sindsdien heeft deze specerij definitief een plek in onze keuken.

Klassiekers

  • Rodekool
  • Wild
  • Speculaas
  • Kruidcake
  • Friese nagelkaas
  • Sinaasappels of mandarijnen (in desserts)
  • Apple crumble
  • Stoofschotels, curry’s en rijstgerechten (Afrika en Azië)
  • Hammen (Louisiana)

Zuinig

Hartig of zoet, de kruidnagel past zich graag aan. Zolang er maar zuinig mee wordt omgegaan. Met zijn sterke aroma en vurige smaak kan deze specerij namelijk snel overheersen.

Smaakafgifte

Het duurt even voordat de intense smaak van kruidnagel vrijkomt, omdat deze een hoge smaakafgifte heeft. Dat wil zeggen dat de smaak wordt ontwikkeld door warmte. Daarom moet deze specerij al aan het begin van de bereiding worden toegevoegd en aan het einde worden verwijderd. Hoe langer de kruidnagel meestooft, hoe sterker de smaak.

Winters wild

In Nederland wordt de kruidnagel traditioneel vooral in de wintermaanden gebruikt. Het warme, krachtige aroma kan een heerlijke compensatie zijn voor koude, gure dagen. De dominante, aromatische smaak is wat kruidig en peperig. Daarom is deze specerij bij uitstek geschikt voor winterse gerechten, zoals wild, stoofschotels en stevige soepen.

Subtiel accent

Maar er kan meer met kruidnagel. De specerij kan op tal van nieuwe manieren een warm accent geven aan gerechten. Het geeft een extra diep aroma aan zoete groenten als bietjes, wortels en pompoen. En rollades, gehakt en gerookte ham krijgen een kruidige afronding.

Currymengsel

En wat dacht u van een zelfgemaakt currymengsel? Rooster hiervoor 2 minuten de bloemknoppen van wat kruidnagels met andere specerijen, zoals komijn, korianderzaad, peperkorrels, kurkuma en mosterdzaad. Gebruik een droge pan. Laat de specerijen afkoelen en hak ze fijn in de vijzel. Heerlijk als marinade voor kop of vis.

Kwaliteit

Kwalitatief goede kruidnagels hebben gesloten bloemknoppen en zijn lang, stevig en bruin van kleur. U kunt de versheid controleren door de kruidnagel in een kopje water te leggen. Blijft hij drijven, dan zit het wel goed met de versheid. Om kruidnagels vers te houden, bewaart u ze in een glazen pot op een donkere, koele plaats.

Gemalen kruidnagel

U kunt ook gemalen kruidnagel gebruiken. Minder sterk van smaak, maar wel met een sneller smaakeffect. Ideaal voor vruchtentaarten, cakes en compotes. Of meng het met wat basterdsuiker en wrijf er een mooi stuk varkensvlees mee in.

Terug naar themapagina: Wild en Gevogelte

Terug naar Reportages