La vie en rose

Vroeger was rosé slechts in één stijl verkrijgbaar. Tegenwoordig is het aanbod van geuren en kleuren heel divers. Er is een rosé voor iedereen, voor elk moment en bij elk gerecht.

Rose schenken

Seizoenswijn

Lange tijd was rosé een seizoenswijn die je alleen in de zomer en het vroege najaar opentrok. Bovendien was het meer een party- en terraswijn dan een partner aan tafel. Tegenwoordig wordt rosé in diverse stijlen gedronken en lang niet meer alleen in de zomer.

Herkomst

Vroeger waren Frankrijk en Portugal de enige landen van herkomst. Inmiddels is er een rosé uit elk zichzelf respecterend wijnland. Uit koele en warme klimaten, van verschillende druivenrassen, en zowel uit Europa als de Nieuwe Wereld. Ook verschillende technieken spelen een rol.

Kleur

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. De inweking is korter dan bij rode wijn. Zo ontstaat de roze kleur. In de schilletjes zitten de kleurstoffen. Hoe langer het sap hiermee in aanraking komt, hoe dieper de kleur.

De kleurschakering zelf is afhankelijk van de hoeveelheid lucht waaraan de wijn wordt blootgesteld. Wordt de wijn helemaal afgeschermd van lucht? Dan blijft de wijn lichtpaars. Veel lucht zorgt voor een meer oranje kleur.

Productiewijze

Rosé wordt op 2 manieren gemaakt. De eerste is een korte inweking van schilletjes met vruchtvlees. Hierna wordt de most geperst en tot wijn gemaakt. De tweede methode heet ‘bloeden’. Hierbij wordt er na een paar uur inweking wat afgetapt. Door dit ‘bloeden’ wordt de rode wijn geconcentreerder. Rosé ontstaat als bijproduct hiervan.

Kortom, druivenras, groeiplaats en productiewijze zijn bepalend voor het resultaat. Ondanks de veelheid aan stijlen en soorten, hier toch een indeling naar gebruiksmoment.

Aperitiefrosé

De aperitiefrosé is een droge, lichte rosé met een neutrale smaak en geur. Deze rosés zijn minder geschikt aan tafel. Wilt u er toch iets bij serveren? Denk dan aan lichte snacks of gerechten als sushi, fruits de mer, gazpacho en olijven.

Feestrosé

De feestrosé heeft geen uitgesproken smaak, maar is wel lekker fris en licht. Een rosé die koel of zelfs koud tot zijn recht komt. Vaak off-dry tot halfzoet, en licht tot middelzwaar en fruitig. De feestrosé is minder geschikt aan tafel. Wel heel lekker met paté en zoete of pittige Oosterse gerechten.

  • Gran Sello, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanje
    Mooi rijpe, lichte en sappige rosé.
  • Pasqua Pinot Grigio Rosé
    Heerlijke frisse fruitige Pinot Gris met tonen van abrikoos en peer.
  • Marival Rosé
    Levendige, uitgesproken sappige rosé met in zijn smaak niet alleen fruit van rode en citrusvruchten, maar ook subtiele schakeringen van kruiden en specerijen.

Lunchrosé

De lunchrosé is droog en heeft meer body en kruidigheid. U kunt een lunchrosé combineren met oneindig veel verschillende gerechten. Denk aan tapas, carpaccio, paella, pasta’s, pizza, gebakken vis, barbecuegerechten en maaltijdsalades.

Dinerrosé

De dinerrosé is droog, vol en stevig, soms zelfs houtgerijpt. Het is de rosé voor rodewijndrinkers. De gerechten mogen voller van smaak zijn, gegrild of voorzien van sauzen, zoals zalm, kalkoen, bief en lam van de barbecue, wild, empanada’s en lasagne.

  • Michel Torino, Coleccion Malbec rosé, Cafayate Valley, Argentinië
    Rijp en vol in de mond.
  • Château d'Anglès Rosé
    Wat een verfijning en tegelijkertijd een mooie structuur, waardoor deze rose heel goed is in te zetten bij gerechten op basis van vis of groente.

Bubbels

De mousserende rosés variëren in smaak van droog tot halfzoet. Bij champagne en cava wordt de smaak aangeduid met brut en demi-sec. Bij de pétillants is dat niet altijd zo, maar die zijn zelden heel droog. Eerder zijn ze friszoet. Ideaal vooraf en na de maaltijd, heerlijk bij schelp- en schaaldieren en amuses.

Bewaren of drinken?

Het unieke en aantrekkelijke van rosé is het fruit. Vandaar dat deze wijn na de vinificatie zo snel mogelijk aan tafel of op het schap zou moeten komen. Rosés zijn in 9 van de 10 gevallen het lekkerst als ze piepjong zijn. De meest recente jaargang is de beste keuze.

Terug naar Reportages