Langoustine

Langoustine

Lekker en veelzijdig. Dat is de langoustine. Dit schaaldier is het hele jaar door verkrijgbaar, maar officieel loopt het seizoen gedurende de zomermaanden tot aan de herfst. De langoustine is heerlijk in een paella, maar staat ook zijn mannetje als hoofdgerecht. En dankzij zijn volle romige smaak met een zoetig tintje is de langoustine ook zeer geschikt voor soepen en sauzen.

De langoustine behoort tot dezelfde familie als de kreeft, de Nephropidae. In tegenstelling tot de kreeft is de langoustine slanker van vorm en hij heeft hij lange, dunne scharen. Langoustines worden ongeveer 15 tot 25 centimeter groot en hebben een mooi dieporanje pantser met een witte buik. De langoustine komt voor in de Noordelijke delen van de Atlantische oceaan en in de Noordzee.

Smaakmaker

Langoustines hebben een heerlijke zoete smaak in zich. Het schaaldier wordt door chef-koks gelauwerd om zijn veelzijdigheid. Alleen de staart van de langoustine bevat vlees. Maar ook de kop en schalen zitten boordevol smaak. Hiermee kunnen heerlijke bouillons en sauzen bereid worden. Langoustines laten zich prima combineren met tomaat, limoengras, laurier, mayonaise en steranijs.

Toepassingen

Voorgerecht, tussengerecht of als spetterend hoofdgerecht. De langoustine kan op tal van manieren bereid worden. Verse langoustines zijn rauw zelfs een ware delicatesse. Let wel: verwijder altijd het darmkanaal van het beestje, want dit beïnvloedt de smaak. De staart kunt u kort aanbakken en verwerken in een frisse salade. Ook lekker is een zeevruchten paella met langoustines.

Schoonmaken

Bij het schoonmaken van de langoustines is belangrijk om goed en voorzichtig te werk te gaan. U kunt de staart van het lichaam afbreken, door hem zachtjes heen en weer te wrikken. Vervolgens knijpt u heel voorzichtig in het laatste segment van de staart en trekt hem er voorzichtig eraf. Zo neemt u het darmkanaal mee en blijft het beestje schoon. Lukt dit niet in één keer? Dan moet de langoustine later worden opengesneden om hem schoon te maken.

Bijnaam

Misschien wel het opvallendste kenmerk van de langoustine zijn de ogen. Dit heeft hem nog een andere benaming opgeleverd. De langoustine wordt ook wel het nieroogkreeftje genoemd vanwege zijn diepzwarte ogen in de vorm van een nier.

Terug naar themapagina: Schaal- en schelpdieren

Terug naar Reportages