Laurier

Laurier

De warme kruidige aroma's van exotische bessen, zaden en wortels geven smaak, diepte en karakter aan een gerecht. Neem laurier. De bladeren zorgen voor een aromatische en hartige ondertoon. En ze hebben een verrassend effect in zoete combinaties.

Wereldkruid

Laurier wordt gebruikt in keukens over de hele wereld. In Frankrijk neemt het kruid een wel heel prominente plaats in. Het groene blad verdwijnt als het even kan in de bouillabaisse, paté, terrine, uiensoep, boeuf bourguignon en niet te vergeten in het typisch Franse bouquet garni. En ook in hachee, erwtensoep, spaanse paella, Italiaanse bolognesesaus of Indiase curry misstaat laurier niet.

Laurier in kom

Smaak

De blaadjes van laurier hebben een licht bittere, kruidige smaak. Veel andere kruiden en specerijen komen er beter door uit. Denk aan peterselie, knoflook, marjolein, oregano en tijm. Eenmaal verwarmd geven de blaadjes geraffineerde en complexe smaaktonen af. Deze doen in de verte denken aan kaneel, nootmuskaat, citrus en eucalyptus.

Laurus Nobilis

De officiële naam van laurier is Laurus Nobilis. Al in de oudheid werd laurier beschouwd als een edele smaakmaker. Het kruid verbindt en verdiept andere smaken, maar overheerst zelf nooit.

Vers of gedroogd?

Laurier kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. In de westerse keuken worden vooral de gedroogde bladeren gebruikt. Die hebben een minder sterk aroma en zijn minder bitter dan de verse variant. Scheur de verse blaadjes wel iets in voor gebruik en kook ze direct aan het begin kort mee voor een heerlijk aroma.

Aroma

Gedroogde laurier heeft minimaal 20 minuten nodig om zijn smaak en aroma te ontwikkelen. De blaadjes kunnen op elk moment tijdens de bereiding worden toegevoegd en meegekookt totdat het gerecht klaar is. Vergeet ze niet voor het serveren te verwijderen. Ze blijven namelijk hard en zijn niet goed eetbaar.

Laurier is er ook in een gemalen versie. Ideaal om diverse soorten vlees mee te kruiden.

Conserverende werking

De verse bladeren van laurier worden vaak gebruikt om producten als geitenkaas in te bewaren. Laurierblad schrikt met zijn sterke geur namelijk allerlei ongedierte af. Vroeger werd ook drop verpakt in laurierbladeren. Waarschijnlijk is zo laurierdrop ontstaan.

Laurier aan struik

Balansbrenger

Laurier is een populaire smaakmaker die op tal van manieren kan worden ingezet. Kook bijvoorbeeld eens een blaadje mee met rijst of aardappelen voor een kruidig effect. Ook voegt laurier iets extra's toe aan het stoofvocht van gepocheerde vis, als vulling voor vlees en vis of als smaakmaker bij gestoofde groenten.

Aantrekkingskracht

Laurier heeft verder een natuurlijke aantrekkingskracht op zuur. De geurige olieachtige stoffen van het kruid lossen er goed in op. Augurken, olijven, ingemaakte rode bietjes, zuurkool en haring vormen een uitstekende match.

Balansbrenger

Juist vanwege al zijn verschillende smaaktonen is laurier een balansbrenger bij uitstek. Friszuur in een herfstige stoofschotel en zoetkruidig in een zomers zuurkoolgerecht.

Zoetje

Wilt u het verfijnde zoetje van laurier écht leren kennen? Gebruik dan eens een blaadje bij de bereiding van rijstpudding of een ander dessert. Laat hiervoor eerst een laurierblad zachtjes meekoken in de melk voordat de rest van de ingrediënten wordt toegevoegd. Verrassend lekker.

Wijsheid en glorie

De Grieken namen laurier uit het Midden-Oosten mee terug naar hun land. Daar werd laurier hét symbool van wijsheid en glorie. En er werd niet alleen mee gekookt. De blaadjes werden ook gebruikt als versiering. Zo kregen de winnaars van de Olympische Spelen een 'lauwerkrans', gemaakt van lauriertakken. De Romeinen sierden er het hoofd van hun keizer mee.

Terug naar Reportages