meloen

Meloen

Meloenen zijn weer volop verkrijgbaar, in allerlei soorten en maten. Heerlijk in een vruchtensalade, gepureerd in een soepje of lekker klassiek met rauwe ham. Enkele populaire soorten, smaken en toepassingen van deze zomerse favoriet op een rij.

Vrucht of groente?

Oorspronkelijk komt de meloen uit Midden-Azië. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen was het een geliefde groente. Als lid van de komkommerfamilie behoort meloen namelijk officieel tot de (vrucht)groente, net als courgette en pompoen.

Breed inzetbaar

Er bestaan wel 70 soorten meloen. De kleur van de schil varieert van geribbeld geeloranje tot glad grijsgroen. De smaak en structuur van het vruchtvlees lopen uiteen van sappig zacht tot stevig fris en aromatisch. Meloenen zitten boordevol vezels, vitaminen en natuurlijke fruitsuikers. Dit alles maakt deze vruchtgroente zo breed inzetbaar.

Combineren

De friszoete fruittonen van meloen doen het uitstekend bij zuurdere fruitsoorten, zoals grapefruit, sinaasappel en granaatappel. En natuurlijk is meloen heerlijk in zoete (ijs)desserts en hartige combinaties. De klassieker met parmaham is bekend. Maar meloen combineert ook goed in een groene salade, bij avocado, venkel, gember en met krab, vis, kip en kaas.

Lekker voordelig

Meloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Toch ligt de topaanvoer in de maanden juni, juli en augustus. De zongerijpte exemplaren uit Spanje en Israël zijn dan het lekkerst en het voordeligst. Goede reden dus om er deze zomer naar hartenlust mee te experimenteren.

Hip

Meloen is makkelijk te verwerken, dus u kunt meteen aan de slag! Prik eens een partje galiameloen aan een vorkje met mozzarella, munt en een plakje parmaham. Besprenkel met wat olijfolie en balsamicoazijn voor een heerlijk hip hapje.

Match

Experimenteer ook eens met de combinatie watermeloen en feta. Een onovertroffen match. Het volzoete en knisperende van de watermeloen houdt het hartige, zachte kaasje mooi in evenwicht. Met wat flinterdun gesneden ui, basilicum, olijfolie en boerenbrood de ultieme zomerse lunch.

Marineren, stoven, frituren

Ook lekker is gemarineerde meloen. Een marinade van olijfolie, azijn, ui, peper en zout versterkt het zoete aroma van bijvoorbeeld de Cantaloupe. Een aanrader bij gamba’s of kreeft. Meloen kan ook kort worden gestoofd in olie. En zelfs gefrituurd in tempuradeeg smaakt het heerlijk, opgediend met honing.

Zomerhits met meloen

  • Partjes of bolletjes meloen in een marinade van sinaasappelsap, honing of gembersiroop. Lekker bij een bolletje roomijs.
  • Samen met druiven en noten op een kaasplankje. Vooral geitenkaas past goed bij meloen.
  • Verschillende meloensoorten in een salade. Kleurrijk en smakelijk.
  • Gazpacho van meloen. Zoet met aardbeien of hartig met garnalen en avocado.
  • Gevulde meloen met gerookte kip en partjes sinaasappel.
  • Met ander fruit in een bakpapiertje (en papillote) op de barbecue. Mooi als onderdeel van een dessert.

Praktische tips

Tot slot nog wat praktische tips. Bewaar meloen nooit in de koeling. Watermeloenen zijn hierop een uitzondering. En ook aangebroken stukken meloen moeten gekoeld bewaard worden. Verpak ze in plasticfolie en leg ze op afstand van geur- en smaakgevoelige (zuivel)producten.

Geeft de meloen iets mee wanneer u de steelaanzet indrukt? En verspreid hij een zoete, aromatische geur? Dan is de meloen rijp. Bij watermeloenen klopt u op de harde schil. Klinkt het hol? Dan is het vruchtvlees eetrijp. Verras uw gasten en laat ze genieten van meloen!

Galia

Galiameloen

Herkomst: Israël
Verkrijgbaar: jaarrond
Uiterlijk: rond, licht geribbeld met kurkachtig patroon, groene tot gele schil
Smaak: kruidig, zoet, erg sappig en een verfijnd aroma
Toepassing: als fruitdessert of gazpacho, in zomerse bowl of salade, met gerookte ham, kip en kaas

Cantaloupe

Cantaloupe

Herkomst: Spanje, Honduras en Brazilië
Verkrijgbaar: jaarrond
Uiterlijk: rond, ietwat afgeplat, gladde geelgroene schil met groene strepen
Smaak: heel zoet en een muskusachtig aroma
Toepassing: met vis, schaal- en schelpdieren, kaas, yoghurt, gevogelte en gerookt vlees

Gwanipa

Gwanipa (nieuw)

Herkomst: Spanje
Verkrijgbaar: juni, juli, augustus
Uiterlijk: geel met rasterpatroon en groene strepen
Smaak: buitengewoon zoet aan het begin, verfrissende citroenkick op het eind, zeer aromatisch
Toepassing: in tropische cocktails, fruitsalades en bij gerookte ham en vis

Piel de sapo

Piel de sapo (nieuw)

Herkomst:Spanje
Verkrijgbaar: jaarrond
Uiterlijk: ovaal, donkergroene schil met typerende donkere vlekken
Smaak: sappig en zoet met een karakteristiek zoet aroma, ‘crispy’ bite
Toepassing: met gembersiroop, limoensap, in fruitsalades of met serranoham

Gele meloen

Gele meloen

Herkomst: Spanje, Panama en Brazilië
Verkrijgbaar: jaarrond
Uiterlijk: ovaal, gladde gele schil
Smaak: fris en sappig, minder sterk aroma dan andere soorten
Toepassing: in fruitsalades (met andere meloensoorten of ananas), als dessert (met zoete wijn of port), om sorbetijs van te maken

Watermeloen

Watermeloen

Herkomst: Spanje, Panama en Honduras
Verkrijgbaar: jaarrond
Uiterlijk: rond, groen gestreepte harde schil
Smaak: knapperig, zoet en zeer sappig, weinig aroma
Toepassing: bij ijs, in fruitsalades, sorbets of hartige salades met bijvoorbeeld feta

Terug naar Reportages