Mossel

Nederland is een echt mosselland. In de Nederlandse wateren wordt al ruim 150 jaar naar deze lekkernij met zijn kenmerkende zilte smaak gevist. De nieuwe oogst wordt altijd met luidt applaus ontvangen. En terecht. Want kakelvers zijn deze diertje niet te versmaden. Het heerlijke schelpdiertje kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

Jaarlijks wordt er ongeveer 700 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Ruim 57 miljoen kilo is van Nederlandse origine.

Seizoen

Helaas voor de liefhebbers is de Zeeuwse mossel niet het hele jaar door verkrijgbaar. Het seizoen start medio juli en eindigt half april. Het verhaal dat Zeeuwse mosselen alleen tijdens maanden met een 'r' verkrijgbaar zijn, is een fabeltje. De exacte start van het mosselseizoen is afhankelijk van het weer. De groei van de mosselen wordt grotendeels bepaald door de zon, de neerslag en het voedsel in het water. De broedval, dit is het moment waarop mossellarven in het water naar de bodem zakken en zich nestelen, speelt daarnaast een belangrijke rol.

Mosselbanken

Zodra de mossel zich nestelt op de bodem komt hij in de mosselzaadfase. Eigenlijk klopt deze naam niet helemaal, omdat het zaadstadium van de mossel allang verstreken is. De mosselzaadfase is het moment voor vissers om in actie te komen. Het zaad wordt opgevangen en opnieuw uitgezet op mosselbanken. Dit zijn watergebieden waar de mossel het best gedijt. Hier hebben ze geen last van sterke stromingen of ongunstige ondergronden. Na 2 jaar is de mossel rijp voor consumptie.

Combineren

Mosselen zijn, net als andere zeevruchten, enorm veelzijdig en goed te combineren. Het weekdiertje is heerlijk in een paella met zeevruchten zoals garnalen, alikruiken of kokkels. Ook lekker is de klassieke gekookte mossel met groenten. Gewokt of gekookt met de mosselmarinade vam Bresc geeft u er een Thaise, Spaanse of Mediterraanse draai aan.

Klassiek maar dan anders? Vervang witte wijn door een donker abdijbier. Zelfs witbiertjes gaan uitstekend samen met mosselen. Ook met verschillende groenten en kruiden kunt u oneindig veel combinaties maken. Verras uw gasten elke keer weer met een ander gerecht.

Hang- en bodemcultuur mosselen

Er bestaan hangcultuur en bodemcultuur mosselen. Mosselen met een hangcultuur leven niet op de bodem, maar hangen in netten. Hierdoor krijgen ze meer voeding dan bodemcultuur mosselen, omdat ze in de stroming hangen. Hierdoor zijn ze eerder klaar voor consumptie. Hangcultuur mosselen hebben vaak een hoger vleesgewicht en een zachtere schelp.

Kleur

Verse mosselen kunnen wit of oranje van kleur zijn. De kleur van de mossel zegt niets over de smaak of kwaliteit van het product. Ook het geslacht speelt geen enkele rol. Het kleurverschil heeft simpelweg te maken met de hoeveelheid pigment van de mossel.

Klasse

Mosselen zijn in verschillende klasse te verdelen. De hoeveelheid vlees in de mossel bepaalt tot welke klasse de mossel behoort.

  • Jumbo: 43 tot 48 mosselen per kilo
  • Goudmerk: 35 tot 42 mosselen per kilo
  • Imperiaal: 49 tot 59 mosselen per kilo
  • Super: 60 tot 70 mosselen per kilo
  • Extra: 70 of meer mosselen per kilo

Terug naar themapagina: Schaal- en schelpdieren

Terug naar Reportages