Oesters

Romantiek, kaarslicht en heerlijk dineren. Oesters worden gezien als het gerecht van de liefde. Deze pareltjes staan bekend om hun een heerlijke, volle, ziltige smaak. Dit is dé smaak van de zee. Oesters zijn vooral rond de feestdagen en Valentijnsdag populair op de menukaart. Zonde, want het seizoen van deze lekkernij met allure loopt van september tot en met april.

Zeeuwse parel

Het is misschien wel één van de als meest exclusief ervaren producten in Nederland; de oester. Dit 2-schelpige weekdier heeft iets mysterieus, iets spannends. Geliefd is de Zeeuwse oester. Zijn frisse, ziltige smaak heeft in de loop der jaren steeds meer Nederlanders weten te overtuigen.

Zeeuws of Japans?

In de Noordzee komen 2 soorten oesters voor. De platte oester, ook wel Zeeuwse oester genoemd, en de creuse, ofwel Japanse oester. De platte oester is de meest exclusieve van de 2. Hij groeit langzamer dan zijn Japanse opponent en kan pas na 5 jaar geconsumeerd worden.
De creuse is een uitheemse oestersoort. Deze werd in de Oosterschelde uitgezet, nadat de Zeeuwse oester bijna geheel verdwenen was door een oesterziekte. De creuse komt veel meer voor. Hij plant zich sneller voort en groeit vele malen sneller.

Fonteneau

Een echte topper onder de oesters is de 'fines de claires label rouge' van Fonteneau. Deze oester heeft in 2013 de Médaille d’Or voor het beste Franse landbouwproduct gewonnen. De oesters van Fonteneau worden in speciale zoutwaterbassins gelegd. Speciale organismen in het water en extra groeiruimte zorgen voor een ongekende smaak.

Delicatesse

Oesters bestaan in verschillende soorten en smaken. De smaak is afhankelijk van de voeding van de oesters en varieert aanzienlijk. Vers en rauw zijn oesters al een delicatesse. Maar er zijn ook tal van bereidingswijzen die de unieke smaak van de oester nog beter tot zijn recht laat komen.

Even anders

Oesters kunt u heel goed rauw gratineren met oestervocht of een heerlijke wijn. Een andere geliefde bereidingswijze is het frituren of bakken. De oester wordt door een beslag gehaald en gefrituurd of gepaneerd met panko-broodkruim en gebakken in de pan. Allemaal heerlijke variaties om op een toegankelijke manier met deze overheerlijke delicatesse kennis te maken.

Supervers

Supervers komen oesters het beste tot hun recht. Om dit gevoel te versterken worden ze vaak vast in de schelp geserveerd. En omdat de oester een erg bederfelijk product is, worden ze meestal op een bedje van ijsschaafsel gelegd. In sommige horecagelegenheden worden oester aan tafel opengemaakt. Dit verstrekt het 'versgevoel' van het product.

Classificatie

De oneetbare schelp is het grootste en zwaarste deel van de oester. De meeste oesters worden in Europa volgens een classificatiesysteem genummerd en gesorteerd.

  • n°5 : tussen de 30 g en 45 g
  • n°4 : tussen de 46 g en 65 g
  • n°3 : tussen de 66 g en 85 g
  • n°2 : tussen de 86 g en 110 g
  • n°1 : tussen de 111 g en 150 g
  • n°0 : meer dan 151 g

Oestersteken

Het openen van oesters vergt aardig wat techniek. Oesters houden hun schelp dicht met hun sterkste spier. Een oestermesje biedt uitkomst.

Openen

  • 1. Pak een keukendoek en vouw deze een aantal keren dubbel. Zo beschermt u uzelf tegen de soms scherpe schelp en natuurlijk ook tegen uitschieten van het mes.
  • 2. Houd de oester zo plat mogelijk; zo blijft er zoveel mogelijk vocht in de schelp.
  • 3. Waar de twee schelphelften samenkomen steekt u het mes in en vervolgens duwt u de oester open.
  • 4. Haal vervolgens het mes langs de binnenkant van de bovenste schelphelft om de oester los te snijden.
  • 5. Tot slot kunt u nog de baard verwijderen en eventueel de oester lossnijden van de onderste schelp.
  • Tip: u kunt als vervanging van een keukendoek ook een speciale oesterhandschoen gebruiken. Dat is pas professioneel voor de dag komen!

Champagne

Het gevoel van luxe, verliefdheid en romantiek. Oesters en champagne symboliseren dit helemaal. Superverse oesters met hun volle ziltige smaak van de zee en een heerlijke champagnebubbels vol aroma. Zij zorgen voor een diner voor twee om niet snel te vergeten!

Wijnsuggestie: Muscadet, Sauvignon Blanc, Champagne

Terug naar themapagina: Schaal- en schelpdieren

Terug naar Reportages